Kultura i prosvjeta 25.09.2016. 14:14.

U organizaciji Matice hrvatske

U Scheierovoj zgradi predstavljena knjiga Sigetski boj u hrvatskoj epici

Kao jedan u nizu događaja priređenih u povodu 450. obljetnice Sigetske bitke u Scheierovoj zgradi u organizaciji čakovečkog ogranka Matice hrvatske koja je i nakladnik, predstavljena je knjiga Sigetski boj u hrvatskoj epici.

Radi se o ediciji koja donosi četiri cjelovita epa o junaštvu Nikole Šubića Zrinskog pod Sigetom 1566. godine -  Brne KarnarutićaPavla Rittera VitezovićaVladislava Vežića i kajkavski ep nepoznatoga autora, uz polazni tekst Ferenca Črnka. O knjizi su govorili akademici Josip Bratulić Dragutin Feletar te priređivač, predsjednik Matičinog ogranka Ivan Pranjić.

U ovoj knjizi sakupljeno je ono temeljno što je o Sigetskoj bitci napisano neposredno nakon same bitke, a to podrazumijeva tekstove koji su pojasnili što se dogodilo i zbog čega je to važno, kazao je uz ostalo akademik Bratulić.

Ovo je bila idealna prilika da se tiska ovako lijepa knjiga, dostojna velike obljetnice koju obilježavamo, a koja najljepše i najrelevantnije tekstova o Sigetskoj bitci, naglasio je Pranjić.