Kultura i prosvjeta 07.08.2019. 08:15. Zadnja izmjena: 07.08.2019. 08:15.

Festival poezije

U Svetom Martinu na Muri održan Murakon: Stihovi potekli uz Muru

U Svetom Martinu na Muri nedavno je održan Murakon, šesti Međunarodni festival suvremene poezije.  Ambijent neposredno uz žabničku obalu Mure, mlin i centar za posjetitelje, s pozornicom smještenom u središte Labirinta ljubavi osvijetljenog svijećama i bakljama, odisao je romantikom i jednostavno zvao na sudjelovanje. Pjesnike iz Mađarske, Slovenije i Hrvatske u kazivanju poezije nije mogla omesti niti povremena kiša, niti prijeteće nevrijeme. Činilo se da se priroda pobrinula za samo još malo dodatne dramaturgije na otvorenoj sceni. Na ovogodišnjem Murakonu, u čijem je uvodnom dijelu uz glazbenu kulisu Guitar tria voditeljica Anđelka Klemenčić  recitirala  "Mađarsku nevjestu", nastupila su neka od poznatih književnih imena poput Jasza Attile i Gabrielle Musetti, zatim Đuro Vidmarović, Barbara Korun, Goran Gatalica i Emilija Kovač. 

Zlatko Kraljić, idejni začetnik Murakona, na ovogodišnji je festival pozvao svoje prijatelje pjesnike koji pišu o Muri i drugim rijekama kojima je festival i posvećen,  pa je prigoda iskorištena za dodjelu prigodnih priznanja Zaštitnik rijeka. 

Na festivalu su sudjelovali i predsjednik Društva hrvatskih književnika Đuro Vidmarović, koji je cijelu priredbu opisao u superlativima i istaknuo kao primjer međugranične suradnje te predsjednik Društva slovenskih pisateljev Dušan Merc. Općinski načelnik Dražen Crnčec, itekako svjestan potencijala festivala koji se održava u sklopu općinske turističke manifestacije Dani turizma, pjesnicima i publici zaželio je dobrodošlicu i zahvalio na sudjelovanju.