Kultura i prosvjeta 08.11.2018. 11:39. Zadnja izmjena: 08.11.2018. 11:43.

Graditeljska i Tehnička škola Čakovec

Učenici će novim radionicama udahnuti dušu

Učenici Tehničke i Graditeljske škole Čakovec s nestrpljenjem su dočekali 30. listopada, dan kad su svečano otvorene obnovljene radionice koje zajednički koriste učenici obiju škola.

Objekt izgrađen prije 35 godina kompletno je renoviran – sanirana je vanjska ovojnica zgrade i napravljena toplinska izolacija, zamijenjene su bravarija i stolarija kao i grijaća tijela i potrebna ventilacija, radionice su osvijetljene suvremenom LED rasvjetom, uređene su garderoba i sanitarije, a straha od prokišnjavanja više nema jer je napravljen i novi, ravni krov. Na katu su uređeni i opremljene i prostorije za laboratorijske vježbe.

-Naša škola broji osamsto učenika, a u ovim radionicama radi njih šestotinjak. Jako smo zadovoljni svime što je napravljeno, radovi su izvedeni kvalitetno i unutar roka. Prostor je ovime dobio tijelo, a sad je na nama da mu damo dušu i opremimo ga. To ćemo napraviti putem projekta Centra kompetentnosti u sklopu kojeg planiramo zatvoriti nadstrešnicu i obnoviti postojeću opremu, komentirao je Dražen Blažeka, ravnatelj Tehničke škole Čakovec.

Zadovoljstvo nije krio ni Zvonko Ladić, ravnatelj Graditeljske škole Čakovec čiji učenici također bruse zanat u ovim radionicama.

-Stotinjak učenika iz obrtničkih zanimanja i stotinjak dizajnera keramike i likovne umjetnosti ovdje održava praktičnu nastavu, a gore su nam i učionice. Uvjeti rada sad su daleko bolji, što nam je ujedno i novi poticaj. Sljedeće je na redu ulaganje u nove strojeve kako bi učenici bili spremni za tržište rada, dodao je Ladić.

U modernizaciju školskih radionica uloženo je više od sedam milijuna kuna. Investicija je najvećim dijelom financirana iz europskih sredstava (3,6 milijuna kuna), oko 1,8 milijuna kuna osigurano je putem Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, dok je Međimurska županija podmirila 20 posto troškova.

-Ovo je samo jedan od projekata koje ćemo otvoriti do kraja godine te ogledni primjer razvoja strukturnog obrazovanja, objasnio je župan međimurski Matija Posavec prilikom razgledavanja renoviranih prostorija.