Kultura i prosvjeta 22.11.2018. 12:55. Zadnja izmjena: 22.11.2018. 12:59.

Subota, 17. studenog

Učenici Ekonomske i trgovačke škole Čakovec na Interliberu i na izložbi

U subotu, 17. studenog 2018. godine Ekonomska i trgovačka škola Čakovec organizirala je za zainteresirane učenike posjet Interliberu te Umjetničkome paviljonu u Zagrebu. U Zagreb se krenulo u jutarnjim satima ispred škole. Interliber je najveća književna manifestacija u Hrvatskoj i platforma za promociju knjiga, pisaca, čitanja te znanosti koja okuplja najznačajnije nakladnike i knjižare. Sajam knjiga Interliber ove godine obilježavao se od 13. do 18. studenog. Sajam su mogli posjetiti svi ljubitelji knjiga jer je paviljone Interlibera popunilo više od 300 izlagača s najrazličitijim žanrovima za sve uzraste. Osim zanimljivog te raznovrsnog sadržaja, moglo se vidjeti predstavljanje novih knjiga domaćih i inozemnih autora, druženje s književnicima i voditeljima radionica. Nakon Interlibera mogli smo posjetiti  u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu izložbu “Vlaho Bukovac i Alexandre Cabanel – povijesni susret učenika i učitelja”.

Umjetnički paviljon u Zagrebu najstarija je likovna institucija u jugoistočnoj Europi koja od 1898. priređuje izložbe. Inicijator osnutka Umjetničkog paviljona bio je slavni hrvatski slikar Vlaho Bukovac. Paviljon ove godine slavi 120 godina postojanja i djelovanja. Zbog toga napravljena je velika izložba posvećena Vlahi Bukovcu i Alexsandru Cabanelu, važnome francuskom slikaru kod kojega je Bukovac studirao slikarstvo. Izloženo je 140 slika, obuhvaćene su sve faze slikarevog stvaralaštva. Nakon cjelodnevnog izleta u Zagrebu u večernjim satima smo se vratili u Čakovec. Svatko od nas je na Interliberu ili na izložbi naučio nešto novo te vidio puno zanimljivoga.

- Lara Zobić, 3. ur

S profesoricama Senkom Sklepić i Leom Resman Borković 17. 11. 2018. posjetili smo Interliber u Zagrebu. Interliber je međunarodni sajam knjiga. Vidjeli smo razne knjige. Neki pisci su nam poznati. Knjige smo mogli kupiti po vrlo povoljnim cijenama. Nakon Interlibera posjetili smo izložbu posvećenu Vlahi Bukovcu i njegovu profesoru Alexandru Cabanelu u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu. To je povijesni susret učenika i učitelja. Bilo je izloženo 140 slika. Naučili smo ponešto o njihovim slikama Cabanel u portretima prikazuje savršenstvo i uljepšava dok Bukovac prikazuje realno s manama i vrlinama tijela. Neke slike su mi se svidjele više, neke manje. Nakon izložbe imali smo slobodno. Nakon slobodnog razgleda, krenuli smo kući. Odlazak u Zagreb mi se jako svidio. Kupili smo knjige, zabavili smo se, naučili ponešto i imali vremena za sebe. Nadam se da će nas profesorice opet voditi.

- Nensi Jagec, 3.ur

U subotu, 17. studenoga 2018. s profesoricom Senkom Sklepić i Leom Resman Borković posjetili smo Interliber i Umjetnički paviljon u Zagrebu. Interliber je međunarodni sajam knjiga. Sajam su mogli posjetiti svi ljubitelji knjiga i kupiti različite knjige po jeftinim cijenama. Interliber se održavao od 13. do 18. studenoga. Razgledali smo neke od paviljona te smo kupili knjige koje su nam se činile zanimljivim. Nakon Interlibera posjetili smo Umjetnički paviljon u kojem se održavala izložba "Vlaho Bukovac i Alexandre Cabanel - povijesni susret učenika i učitelja". Umjetnički paviljon ove godine slavi 120 godina postojanja. Bile su izložene slike Vlahe Bukovca koji prikazuje realan izgled s manama i vrlinama, a Alexandre Cabanel prikazuje savršenstvo i uljepšava portrete. Bilo je izloženo 140 slika. Nakon izložbe imali smo slobodno vrijeme. U Zagrebu smo se lijepo proveli i naučili nešto novo. 

- Kristina Čanadi, 3.ur