Kultura i prosvjeta 14.05.2019. 09:18. Zadnja izmjena: 14.05.2019. 09:19.

Obrazovanje

Učenici nadogradili znanje kroz projekt 1,2,3…palim lampicu!

80 potencijalno darovitih učenika koji u školskoj godini 2018./2019. pohađaju 7. i 8. razred ciljana je skupina projekta „1,2,3…palim lampicu! – razvoj sustava podrške (potencijalno) darovitim učenicima u Međimurskoj županiji“ osmišljenog s ciljem rješavanja problema nedostatka sustavne institucionalne potpore potencijalno darovitim učenicima, nastavnicima, mentorima i stručnim suradnicima u osnovnim i srednjim školama. Projekt u iznosi od 799.856,24 kn financiran je iz Europskog socijalnog fonda, operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali. Nositelj je Međimurska županija, a partneri Javna ustanova REDEA te 17 osnovnih i 5 srednjih škola.

Završnoj konferenciji u Međimurskoj palači turizma nazočili su župan Međimurske županije Matija Posavec, privremena pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Blaženka Novak, ravnateljica Javne ustanove REDEA Sandra Polanec Marinović, voditeljica projekta Barbara Srnec Bujanić te brojni profesori, stručni suradnici i ravnatelji.

Kako se bliži datum završetka projekta, završile su i sve njegove aktivnosti koje su provođene tijekom protekle dvije godine. Od strane nastavnika, psihologa i pedagoga odabrana je ciljana skupina učenika koju karakterizira kreativnost, logičko zaključivanje, interes za specijalizirana područja te lakše usvajanje redovnog nastavnog gradiva. Sudjelovali su u individualiziranim i obogaćenim programima koji se nadovezuju na sadržaje redovitog obrazovanja, a društveno-humanistički, prirodoslovno-matematički i tehnički centar pohađali su u Ekonomskoj i trgovačkoj školi Čakovec, Gimnaziji Josipa Slavenskog Čakovec i Tehničkoj školi Čakovec.

Pored učenika, podršku u radu dobilo je 94 nastavnika i 24 psihologa koji rade s potencijalno darovitim učenicima te ulažu dodatne napore tijekom redovne nastave kako bi osigurali poticajnu okolinu za njihovo napredovanje, objasnila je voditeljica projekta Barbara Srnec Bujanić.

Da je obrazovanje jedan od najvažnijih sektora kojima se REDEA bavi potvrdila je ravnateljica Sandra Polanec Marinović te dodala da su u pripremu natječaja krenuli s velikim entuzijazmom. „Ovo je bio izazov jer i darovita djeca trebaju drugačiju potporu od one koja se pruža u svakodnevnom obrazovanju. Cilj je da se svi zajedno više i sustavnije bavimo darovitom djecom. I dalje ćemo pratiti natječaje i vjerujem da ćemo projekt u nekom vidu i nastaviti,“ poručila je.

Jasnija vizija daljnjeg školovanja

Emanuel Hederić i Petar Krešimir Rukavina iz OŠ „Jože Horvata“ Kotoriba uz pomoć mentora Zlatka Lečeka iz Tehničke škole Čakovec izradili su „Besu“, kojom je Joža Horvat oplovio svijet. Prilikom izrade koristili su reciklirani stari žlijeb, pocinčani lim, stare šipke, tkaninu i 3D printani materijal.

S druge strane, Leon Katanec i Fran Krsto Pilić iz OŠ Strahoninec bavili su se programiranjem aplikacija u čemu su ih mentorirali Mirko Jambrošić, Krešimir Kočiš i Marko Ljubek.

Složni su kako im je sudjelovanje u projektu bilo iznimno korisno, a priznaju i da su otkrili obrazovni put koji će slijediti po završetku osnovne škole.