Kultura i prosvjeta 01.07.2020. 22:32. Zadnja izmjena: 01.07.2020. 22:33.

Popevka

UČITELJSKI FAKULTET U ČAKOVCU: Postavljena glazbena klupa

Svečano otvorenje klupe Popevka, glazbene klupe posvećene međimurskoj popevki uvrštenoj na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine, održano je u srijedu, 1. srpnja u parku Učiteljskog fakulteta – Odsjeka u Čakovcu. Početkom godine klupu su osmislili pročelnik doc. dr. sc. Goran Lapat i prodekanica Odsjeka Učiteljskoga fakulteta u Čakovcu prof. dr. sc. Blaženka Filipan-Žignić. Za dobru su ideju dobili potporu dekana prof. dr. sc. Siniše Opića te su istu predstavili predsjedniku Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu prof. Ivanu Pranjiću koji je odmah uvidio važnost projekta i zalagao se za njegovo financiranje koje je zatim potpomogla i Međimurska županija.

- Ovom glazbenom klupom željeli smo trajno obilježiti uvrštavanje međimurske popevke na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Kao obrazovna ustanova u kojoj se školuju budući učitelji i odgojitelji želimo pridonijeti podizanju svijesti o važnosti glazbene tradicije, o važnosti međimurske popevke, kako za naše malo Međimurje tako i za čitavu Hrvatsku, ali i šire, kazala je prodekanica Filipan-Žignić.

Klupu je dizajnirao mladi umjetnik i predavač na Učiteljskom fakultetu Andrija Večenaj dok su realizaciji doprinijeli djelatnici Odsjeka kao i domari Dragutin Žvorc i Vladimir Blažeka te informatičar Igor Šalamun.

Uz klupu ispred Fakulteta na kojoj se pritiskom na tipku može poslušati 10 međimurskih popevki koje je odabrao prof. Branimir Magdalenić, kreirana je i internetska stranica klupapopevka.ufzg.hr.