Kultura i prosvjeta 26.04.2016. 12:59. Zadnja izmjena: 26.04.2016. 13:12.

Opremljena mini knjižnica

Udruga Sfera predstavila rezultate građanske akcije u romskom naselju Kuršanec

U petak, 22. travnja 2016., u Romskom obiteljskom centru u Kuršancu, predstavljeni su rezultati građanske akcije koja se provodi zahvaljujući financijskoj podršci regionalne zaklade za lokalni razvoj „Zamah“ u sklopu decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

Promociji akcije koju provode volonteri udruge Sfera, nazočili su pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Međimurske županije Branko Sušec, voditeljica odsjeka za zdravstvo, socijalnu zaštitu i nacionalne manjine Međimurske županije Sonja Tošić – Grtač, viši savjetnik za društvene poslove Grada Čakovca Slobodan Veinović, pedagoginja Koraljka Bendelja i defektologinja Anita Srša iz Osnovne škole Kuršanec te predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Kuršanec Josip Petrović. Učenike 1.c razreda, koji su korisnici programa „Pomoć u učenju“ koji se već treću godinu provodi u romskom naselju Kuršanec, dopratio je njihov razrednik Tomislav Magdalenić.

Uz kratak program koji su pripremili učenici, predsjednica udruge, Maja Odrčić Mikulić, predstavila je rezultate provedbe ove građanske akcije. S financijskom podrškom zaklade „Zamah“ u iznosu od 12.500,00 kuna, 18 volontera sudjelovalo je u opremanju i namještanju mini knjižnice. Nabavljen je namještaj, šezdesetak lektirnih naslova, nekoliko enciklopedija, edukativne igre i sportska oprema. Opremanjem prostorije u kojoj se svakodnevno odvijaju aktivnosti udruge, unaprijedit će se kvaliteta rada s romskom djecom. Također, ojačani su kapaciteti udruge za izvaninstitucionalni rad, ali je i među stanovnicima samog romskog naselja mobilizirano 12 volontera koji su sudjelovali u akciji.

Nazočnima su ujedno i predstavljene ostale aktivnosti koje je Sfera provodila u protekloj godini: provedba projekta EDU – K koji je financirao Roma Education Fund i provedba programa „Pomoći u učenju“ u sklopu kojeg je 8 volonterki u 5 mjeseci ostvarilo ukupno 947 volonterskih sati. Predstavljen je i projekt kojeg udruga provodi, svojevrstan nastavak prvog projekta, kojim se do kraja lipnja financira rad produženog boravka gdje se učenicima nižih razreda Osnovne škole Kuršanec (njih 80!) pruža pomoć u učenju.
Posljednjih nekoliko mjeseci uz romsku se populaciju veže niz negativnih medijskih objava.

Sfera je svoje aktivnosti usmjerila romskoj djeci i kroz svoj program kojim se njima osigurava dodatna pomoć u učenju i svladavanju komunikacijskih i socijalnih vještina, volonteri nastoje poboljšati školski uspjeh romskih učenika te ih u konačnici potaknuti na završavanje osnovne škole i uključivanje i srednjoškolsko obrazovanje.
Uz podršku svih nazočnih, s kojima je udruga razvila uspješnu suradnju, volonteri ali i učenici poručuju: računajte na nas!

Izvor: Udruga Sfera