Kultura i prosvjeta 08.02.2018. 14:19. Zadnja izmjena: 08.02.2018. 14:23.

Sukus

Uključivanje učenika srednjih škola u kulturno-umjetničke sadržaje

Projekt „SUKUS – Srednjoškolci U Kulturnim i Umjetničkim Sadržajima“ usmjeren je na rješavanje problema ograničenog sudjelovanja srednjoškolaca iz Međimurske županije, a posebno onih u nepovoljnom položaju, u kulturno-umjetničkim sadržajima. Svrha projekta je uključiti 50 mladih iz srednjih škola koji borave u učeničkim domovima Graditeljske škole i Srednje škole Čakovec u različite kulturno-umjetničke radionice, događanja i posjete.

-Svugdje postoji sustav obrazovanja koji funkcionira onoliko koliko kao pojedinac želite dati doprinos u izgradnji nadstandarda. U Međimurju je to prepoznato, imamo mnoge jedinstvene projekte no ne stajemo, već razvijamo sustav i dalje. Smatram da su srednjoškolci u godinama najveće kreativnosti i najveći uspjeh sustava je kad izvučete tu kreativnost i potencijal iz pojedinca. Upravo to je suština projekta koji je prvi ali ne i zadnji takav, a s kojim stvaramo još jednu dodanu vrijednost u sustavu obrazovanja“, rekla je voditeljica projekta Kiš. Kroz projekt će se provoditi razne radionice kao što su radionica fotografije pod vodstvom Davora Žerjava s asistentima Davorinom Manceom i Filipom Lučinom, radionica plesa s voditeljicom Virnom Hošnjak, radionica kreativnog pisanja sa voditeljem Ivanom Pranjićem, radionica DJ glazbe koju vodi Saša Mikac, radionica sviranja pod vodstvom Filipa Horvata te radionica pjevanja koju će voditi Petra Horvat.

Vrijednost ovog projekta je 700 tisuća kuna, a financiran je od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Učenici koji sudjeluju u ovom projektu, intenzivno će vježbati sa svojim voditeljima radionica kako bi na samom kraju projekta osmislili završno događanje u veljači 2019. godine. Kako bi do toga došli, kroz program će se susretati s osobama iz javnog i kulturnog života te će se pridružiti različitim kulturnim događanjima u različitim gradovima kao što su Pečuh, Zagreb i Graz.

Na predstavljanju svojom se plesnom točkom predstavila Nikolina Martinec iz Plesnog studija Korak, dok je pjevanjem Sara Kovačević uz pratnju Davida Mesarića oplemenila cjelokupno događanje i predstavljanje projekta „SUKUS“.