Kultura i prosvjeta 31.10.2017. 10:28. Zadnja izmjena: 31.10.2017. 12:19.

Primanje kod župana

Upoznajte međimurske učenike koji su primili Oskare znanja!

Trinaestero učenika međimurskih osnovnih i srednjih škola primilo je Oskare znanja koje dodjeljuje Hrvatska zajednica županija, u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje i Ministarstvom znanosti i obrazovanja RH. Riječ je o učenicima koji su postali državnim prvacima na natjecanjima u znanju, ili su osvojili jedno od prva tri mjesta na međunarodnim natjecanjima.

U utorak, 31. listopada njih jedanaestero, s mentorima i ravnateljima, u maloj vijećnici Međimurske županije svečano je primio župan Matija Posavec sa zamjenicima Sandrom Herman i Josipom Grivecom te pročelnikom za društvene djelatnosti Brankom Sušecom. Učenicima su darovali po bombonijeru i USB te im čestitali i poželjeli im puno uspjeha u daljnjem školovanju i na natjecanjima. A oni su:

LUCIJA MARKOVIĆ i EVA PERČIĆ, kao učenice 2. razreda Ekonomske i trgovačke škole Čakovec, postale su svjetske prvakinje na Međunarodnoj konferenciji mladih znanstvenika s istraživačkim radom iz područja biologije (mentorica Željka Kadi)

LUKAS NOVAK, kao učenik 4. razred Gimnazije Josip Slavenski Čakovec, bio je član pobjedničke ekipe na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi (mentorica Štefanija Požgaj)

TINA ČATLAIĆ kao učenica 2. razred Gimnazije Josip Slavenski Čakovec postala je državna prvakinja iz hrvatskog jezika (mentorica Mirjana Vidović).

MARTIN JOSIP KOCIJAN kao učenik 1. razreda Gimnazije Josip Slavenski Čakovec postao je državni prvak u matematici (mentorica Ljubica Blažinčić), ali i u informatici (mentor Miljenko Blažeka).

DOMAGOJ SMOLIĆ i JOSIP NINO PLEH - Tehnička škola Čakovec, državni prvaci u eksperimentalnoj fizici (mentor David Štampar).

SARA TUŠEK kao učenica 4. razreda Gimnazije Josip Slavenski Čakovec postala je državna prvakinja iz kemije (mentorica Davorka Majetić).

JULIJANA JELENA TOPLAK kao učenica 3. razreda Srednje škole Prelog postala je državna prvakinja iz biologije (mentor Mišo Rašan).

IVONA MARCIUŠ kao učenica 2. razreda Gimnazije Josip Slavenski Čakovec postala je državna prvakinja iz povijesti (mentorica Verica Mutvar).

LUKA ŠAFARIĆ kao učenik 8. razreda Osnovne škole Štrigova postao je državni prvak iz povijesti (mentorica Željka Trupković).

VILIM SRNEC kao učenik 7. razreda Osnovne škole Nedelišće bio je prvi na državnom natjecanju mladih tehničara (mentorica Smiljana Colar)

SAMUEL SOBOČAN - učenik III. Osnovne škole Čakovec, bio je prvak na državnom najtecanju iz informatike (mentor Gordan Bartolić).

Eva Perčić iz Svetog Martina na Muri i Lucija Marković iz Čakovca, objasnile su nam kako je Ekonomska i trgovačka škola Čakovec, za neke možda i neočekivano, postala svjetski prvak na području - biologije, tj. ekologije.

- Oduvijek, od osnovne škole, voljele smo biologiju, a naša škola spaja ekologiju s ekonomijom i poduzetništvom. Mi smo učenice ekonomske gimnazije. Pod vodstvom mentorice Željke Kadi u prvom smo razredu osvojile državno prvenstvo pa smo potom osvojile i Međunarodnu konferenciju mladih znanstvenika u Stuttgartu. Na području biologije istraživale smo španjolske puževe, tj. kako ih suzbiti održivim razvojem - kažu svjetske prvakinje.

Martina Josipa Kocijana, državnog prvaka u matematici i informatici, pak smo upitali koje mu je područje važnije.

- Informatika je glavna, u njoj imam više ciljeve, prije svega plasirati se na međunarodnu olimpijadu. Jednoga dana svakako se vidim u računarstvu i programiranju - kazao nam je Kocijan, inače i državni prvak u informatici u 4., 5., 7. i 8. razredu osnovne škole te u matematici u 7. razredu!

Luka Šafarić, koji je kao osmaš Osnovne škole Štrigova osvojio državno prvenstvo iz povijesti, najbolje je dočarao taj osjećaj.

- Ponosan sam što sam postao državni prvak i ne mogu opisati taj osjećaj kad vidite svoje ime na prvome mjestu tablice - kaže Šafarić.

Tea Dragić Runjak, ravnateljica Gimnazije, istaknula je Lukasa Novaka, kazavši da će se za njega čuti u znanosti svjetske matematike.

Bosiljka Vinković, ravnateljica ETŠ-a pak je zahvalila svim prosvjetarima koji su radili s ovom djecom, od vrtića do srednje škole.

Dražen Blažeka, ravnatelj TŠČ-a, napomenuo je da su njegovi učenici kao resurs koristili Tehnološko-inovacijski centar Međimurje. Domagoj Smolić i Josip Nino Pleh, učenici tehničke gimnazije, eksperimentirali su s - elektromagnetskim topom! Kažu da su počeli iz zabave.

A evo što je o resursima kazao Ivica Paić, uvijek britki ravnatelj Osnovne škole Nedelišće.

- Oni sami najbolje znaju koliko su truda uložili, ali i uživali. Do neke mjere za njihov su uspjeh važni resursi kojima škole raspolaže, ali još je važniji njihov duh. U osnovnim školama malo nam je teže jer djeca još nisu usmjerena i njihovi su interesi raznovrsni. Kao sustav moramo prepoznati njihove sposobnosti i sklonosti ... samo da nam ne završe u Irskoj! - poentirao je Paić.