Kultura i prosvjeta 27.08.2019. 08:10. Zadnja izmjena: 27.08.2019. 08:10.

Centar za kulturu

Urbanističko – arhitektonska izložba UrboArhitektura 20+20 od četvrtka, 29. kolovoza u Čakovcu

U četvrtak, 29. kolovoza od 19 sati u Centru za kulturu u Čakovcu otvara se urbanističko – arhitektonska izložba nazvana UrboArhitektura 20+20.

Izložba je dvadesetogodišnji rezime arhitektonskog i urbanističkog stvaralaštva čakovečkih arhitekata Bojana Perhoča i Vesne Makovec, koji u tom periodu kontinuirano profesionalno surađuju, a od 2007. godine posluju u zajedničkoj tvrtki Urbia.

Osim realiziranih, izložit će se i rješenja koja nisu odabrana za realizaciju, kao stambeni blok Janković na starom sajmištu u Čakovcu, ili su tijekom vrijeme doživjela određene promjene od istih ili drugih autora, kao u primjeru stambene zone Dolec u Šenkovcu.

U arhitektonskom dijelu izložbe, Bojan Perhoč rezimira svoj rad kronološki od projekta robne kuće „Betex“ u Čakovcu (danas „Centar Jug“) iz 2000. godine, zaključno s recentnim projektom rekonstrukcije tog istog „Centra Jug“ 2019.

Osim spomenutog, izložiti će se i pedesetak drugih projekata i realizacija kao što su poslovni centri Đurkin, Bat, Galerija Sjever, Lesnina u Čakovcu, Varaždinu i Zagrebu, individualne stambene i višestambene zgrade, uključujući obiteljsku kuću Perhoč i poslovno-stambenu zgradu „Urbia“, te turistički projekt vidikovca na Mađerkinom bregu u Općini Štrigova i rekonstrukciju Spomenika poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u Perivoju Zrinskih u Čakovcu.

Od arhitektonskih projekata i studija B. Perhoč će izložiti prijedlog urbane preobrazbe prostora Čakovečkih mlinova, natječajne radove za FOI u Varaždinu i baptističku, Srednju školu Čakovec, projekt turističko-lječilišnog centra i toplica u Draškovcu, kao i idejne projekte stambeno-poslovnog kompleksa u ulici Matice Hrvatske (prostor bivšeg MTČ-a) kojima u periodu od 2010. do danas analizira mogućnost revitalizacije tog prostora.

Izložba je koncipirana u 2 dijela. Prvi, će se odvijati u Centru za kulturu Čakovec, izložbom u trajanju od 29.08. do 10. 09.2019., a drugi s popratnim manifestacijama u zgradi Scheier u Čakovcu od 14.09. do 29.09.2019.

Na otvaranju drugog dijela izložbe u zgradi Scheier u subotu 14.09.2019. u 19 sati klavirski koncert održat će arhitekt Igor Perhoč.

U srijedu, 18.09.2019. u 19 sati Milivoj Kuhar održat će predavanje „Fotografija u arhitekturi“.

U subotu, 28.09.2019. u 19 sati Ivan Goričanec održat će predavanje „Suvremena arhitektura vinskih podruma i vinska kultura“, nakon čega će se održati gitaristički koncert Branimira Novaka i Nenada Srpaka uz klavirsku pratnju Mladena Magdalenića. Nenad Srpak je diplomirani inženjer građevine i poslovni suradnik t.d. Urbia d.o.o.

Dio paralelnog programa u vrijeme trajanja drugog dijela izložbe u zgradi Scheier organizira i Platforma za Društveni centar Čakovec, a popis je objavljen na web stranici scheier.hr .