Kultura i prosvjeta 26.05.2017. 22:22. Zadnja izmjena: 26.05.2017. 22:22.

Festival vina

Urbanovo: Londonski Decanter Branimiru Jakopiću i Davidu Štamparu

Trodnevni Festival vina u županiji Zrinskih - Urbanovo 2017. otvoreno je u petak, 19. svibnja u sportskoj dvorani u Štrigovi, gdje je održan IX. Festival Pušipela uz degustaciju i prezentaciju brojnih izvrsnih vina međimurskih vinogradara i vinara, ali i nekolicine njihovih kolega iz susjednih vinogorja. Mnoštvo ljubitelja vina, brojne uzvanike i goste u ime organizatora - Općine Štrigova i Društva vinogradara i vinara Hortus Croatiae pozdravili su načelnik općine Stanislav Rebernik i predsjednik društva David Štampar.

Posjetiteljima i uzvanicima obratili su se, između ostalih,  župan Matija Posavec, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zastupnik Darko Horvat te izaslanik predsjednika Vlade, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak koji je Festival i otvorio. Otvorenje festivala Pušipela je prilika u kojoj se vinarima čija su vina ocijenjena najvišim ocjenama svečano predaju priznanja.

Zdravko Sabolčec, predsjednik ocjenjivačke komisije i Marijan Čižmešija, enolog, član komisije, uručili su šampionska odličja, veliku zlatnu medalju za Pušipel iz izborne berbe bobica 2015. Branimira Jakopića iz Železne Gore u kategoriji vina predikatnih berbi i veliku zlatnu medalju za Pušipel iz redovne berbe 2016. Vinarije Dvanajščak-Kozol iz Dragoslavca. U kategoriji vina svih ostalih sorti veliku zlatna medalja uručena je za graševinu iz izborne berbe prosušenih bobica 2011. godine Vinogradarstvu i podrumarstvu Tomšić iz Železne Gore te za traminac iz redovite berbe 2015. godine Vinogradarstvu i podrumarstvu Nemec iz Štrigove.

NAJ NA SVIJETU

Međimurski su se vinari ove godine pohvalili publici i ljubiteljima vina s još jednom lijepom viješću: trojica međimurskih vinara primila su i svjetsku nagradu Decanter (iz Londona) za najkvalitetnija vina, što je posebno vrijedno jer su ocjenjivana u konkurenciji petnaestak tisuća uzoraka vina iz cijelog svijeta!

Branimiru Jakopiću iz Železne Gore Decanter je za izbornu berbu prosušenih bobica graševine iz 2015. dodijelio platinastu medalju za najbolje hrvatsko slatko vino s osvojenih 95 bodova! David Štampar iz Svetog Urbana je za sauvignon iz berbe 2016. dobio Decanterovu brončanu medalju sa 86 bodova, a Marko Cmrečnjak iz Svetog Urbana je za rajnski rizling iz berbe 2015 dobio pohvalu, s 85 bodova vino je bilo tek jedan bod ispod bronce.

Budući da je Urbanovo – dani vina u županiji Zrinskih postalo ove godine "punoljetno", a Međimurska županija i Općina Štrigova maksimalno nastoje pomoći Društvu vinogradara i vinara Hortus Croatiae, kako u promociji njihova rada tako i u razvijanju turističkih potencijala kojima oni raspolažu, David Štampar, predsjednik ove asocijacije pozvao je župana Matiju Posavca i načelnika Stanislava Rebernika da mu pomognu zarezati u rođendansku tortu Urbanova i proglase protokol otvorenja festivala završenim, da bi se moglo krenuti u kušanje i uživanje u znalački odnjegovanim vinima međimurskog vinogorja.

Ove je godine, možda punoljetnosti radi, festivalski degustacijski prostor, prostor za izložbu proizvoda međimurskog sela i izložbu strojeva i opreme za vinogradarstvo i vinarstvo bio posebno dobro organiziran.