Kultura i prosvjeta 07.11.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:50.

Uskoro se otvara obnovljeni kat palače Zrinskih

Nakon što se u Likovnoj galeriji Muzeja Međimurja u Čakovcu srušio strop, zatvoren je cijeli drugi kat palače Zrinski. Do danas su obavljeni radovi sanacije u dvije dvorane, pa je Muzej pred otvaranjem drugog kata u kojem je sada novi postav - Međimurje u Domovinskom ratu. Postav će za javnost biti otvoren u ponedjeljak, 4. studenoga, u 18 sati.
- Tek smo pred otvaranjem novog stalnog postava, a interes grupa za posjet već postoji. Za sanaciju smo dobili 150 tisuća kuna s adrese Ministarstva kulture i Međimurske županije, a 200 tisuća kuna osigurali smo iz vlastitih prihoda. Zamijenjene su tri četvrtine greda na površini od 160 kvadratnih metara - ističe ravnatelj Muzeja Međimurja Čakovec Vladimir Kalšan.
Sada je u tijeku statička sanacija drugog dijela palače, također drugog kata, te elektroinstalacijski i soboslikarski radovi.
BESPLATNO UČENJE JEZIKA
Kulturna i zelena zona naziv je projekta koji je Muzej Međimurja počeo provoditi u okviru zajedničke kandidature s mađarskim Szigetvarom, prema fondovima Europske unije. Projekt je vrijedan 63 tisuće eura i sastoji se od tri segmenta. Dio Jezična povezanost Međimurja i Baranje u sebi sadrži provedbu jednogodišnjeg tečaja učenja mađarskog jezika. Prijave za besplatno pohađanje još uvijek su moguće.
- Prijavile su se dvije grupe po deset polaznika, no, možemo primiti još ljudi. Javili su nam se poslovni ljudi koji žele učiti mađarski, kako bi olakšali komunikaciju sa susjedima. Tečaj traje godinu dana - ističe ravnatelj V. Kalšan i dodaje da će u drugom dijelu projekta Kulturna i zelena zona biti snimljen dokumentarni film Graditeljska baština Zrinskih u Međimurju.
U trećem je dijelu sadržan prijevod na mađarski jezik knjige V. Kalšana Međimurska povijest.
MMČ u biranom društvu
Ministarstvo kulture i Devos Institut za kulturni menadžment iz Kennedy Centra u Washingtonu zajedno provode projekt edukacije menadžera u sektoru kulture. Primili su 55 prijava za polaženje programa, a prihvaćeno ih je 20.
- Izabrano je 15 institucija i 5 udruga koje će besplatno sudjelovati na dvogodišnjoj interdisciplinarnoj edukaciji koja će se sastojati od grupnih seminara s predstavnicima raznih institucija, ali i individualnog rada sa svakom pojedinom institucijom. Iz Muzeja Međimurja edukaciju će proći etnologinja Jelena Tisaj, arheologinja Branka Marcijuš, povjesničarka umjetnosti Maja Žvorc i ja - kaže kustosica Maša Hrustek Sobočan.
Muzej za umjetnost i obrt, Klovićevi dvori, KD Vatroslav Lisinski, Gradsko kazalište Žar ptica Zagreb, LADO, Muzej suvremene umjetnosti, ugledne su kulturne institucije među kojima su se kao polaznice edukacije mena-džmenta u kulturi našle i zaposlenice Muzeja Međimurja. Uz osječku Umjetničku akademiju, jedine dolaze iz institucije koja nije u Zagrebu.
- S obzirom da grupni seminari nisu obvezni održavati se samo u glavnom gradu, vodstvu američkog Instituta za kulturni menadžment poslali smo zahtjev da ovdje, u Starom gradu budemo domaćini nekih od seminara - ističe Maša Hrustek Sobočan, dodajući da će i to biti kulturna i turistička promocija Međimurja.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 3054