Kultura i prosvjeta 01.07.2016. 13:32. Zadnja izmjena: 02.07.2016. 21:59.

110. godišnjica Limene glazbe Belica

Utek i mladi bandisti nikad ne promašuju srca publike!

U nedjelju, 19. lipnja Limena glazba Belica, unatoč lošem vremenu, u društvu Beličana proslavila je 110 godina neprekidnog postojanja i rada. Kvalitetnim i neumornim amaterskim radom postali su prepoznatljivi ne samo u Međimurju već diljem Hrvatske, a posebno su ponosni na mlade generacije koje im se rado pridružuju i time nastavljaju čuvati glazbenu kulturu međimurskog kraja.

U ulozi voditelja programa obilježavanja 110 godina Limene glazbe Belica našao se Dejan Buvač, predsjednik Upravnog odbora Hrvatskog sabora kulture koji je tom prilikom Branku Braniši, Renatu Taradiju i Marinku Vrbancu dodijelio zlatne diplome Hrvatskog sabora kulture za uspješan rad na širenju i razvijanju kulturno umjetničkog amaterizma i hrvatske kulture. Uz diplome, priznanja za trideset godina uspješnog amaterskog rada u Limenoj glazbi Belica uručio im je njezin predsjednik, Zlatko Baranašić.

Nije izostalo ni priznanje najstarijem članu Limene glazbe, Stjepanu Taradiju - Uteku koji je za neumoran rad i zapažene rezultate već primio sva priznanja koje dodjeljuju Hrvatski sabor kulture, Zajednica hrvatskih kulturno-umjetničkih udruga i Limena glazba Belica.

Glazbeni užitak publici su uz Beličane, priredili i Gradski puhački orkestar Križevci osnovan 1995. godine te Gradski puhački orkestar Hrvatskih željeznica Varaždin koji je osnovan 1931. godine kao Željeznička glazba Varaždin. Rođendan je puhačima čestitao sam načelnik Zvonimir Taradi, ali i međimurski župan Matija Posavec nazvavši ih našim najboljim orkestrom.