Kultura i prosvjeta 05.12.2016. 07:30.

Centar za kulturu Čakovec

Uz oskarovca Branka Lustiga djeca učila o holokaustu

Peti put zaredom u Čakovcu je održano Edukacijsko jutro, obrazovni program za djecu i mlade namijenjen učenicima završnih razreda osnovnih škola te učenicima prvih i drugih razreda srednjih škola. Gledajući odabrana filmska ostvarenja te druženjem s pokretačem Festivala tolerancije, ujedno i dvostrukim oskarovcem, Brankom Lustigom, koji s mladima dijeli vlastito iskustvo iz zloglasnih koncentracijskih logora Auschwitz i Bergen -Belsen, te naglašavanjem važnosti tolerancije i uvažavanja različitosti u današnjem društvu, školarci uče o jednom od najmračnijih dijelova ljudske povijesti - holokaustu.

Židovska zajednica, koja je krajem 19. i početkom 20. stoljeća bila izrazito jaka u Čakovcu, zapravo je i izgradila grad. Ovdje su živjeli do 1944. godine kada su ih odveli u Auschwitz iz kojeg se malo njih vratilo, a preživjeli su otišli u Izrael, rekao je gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač. Osim gradonačelnika, na konferenciji je govorio i Andrej Pal, predsjednik Židovske općine Čakovec, koji je istaknuo da mladima treba objasniti da je holokaust bio prva u povijesti viđena želja za sustavnim uništenjem čitavog naroda.

Moramo širiti ovu poruku kako ne bismo dozvolili novim vukovima da nas iznenade, poručio je Lustig dodavši da je ove godine pri izboru filma napravljen zaokret.

Dosadašnji filmovi bili su nešto lakši, a sada sam se odlučio za potresan, višestruko nagrađivan nizozemski film Tajne rata, priču o dvojici dječaka čije prijateljstvo ugrožava politička opredijeljenost njihovih obitelji u vrijeme Drugog svjetskog rata. Film s tužnim završetkom govori istinu o životu Židova u to vrijeme, objasnio je Lustig.