Kultura i prosvjeta 15.12.2017. 13:37. Zadnja izmjena: 15.12.2017. 13:41.

Moda i tekstil

Uz praznike... malo o modi, odijevanju, mogućnostima...

Moda, tekstil i odjevna industrija su oduvijek zanimljivi svima. Bio čovjek mlad ili star, bogat ili siromašan, modno osviješten ili ne, odjeća je neophodna svakome.

Na kraju krajeva i ruku na srce - većina nas voli biti lijepo odjevena. Većina nas je, barem jednom, sanjarila i o nekoj svojoj vlastitoj odjevnoj kombinaciji.

Kao i u drugim branšama i od tekstila se može dobro živjeti kaže Ana-Marija Bogdanović profesorica strukovnih predmeta iz tekstila u Gospodarskoj školi. Naravno da su trud i vrijeme neophodni, zatim dobro poznavanje struke, kreativnost i snalažljivost. Na odmet nisu ni informatička znanja kao i poznavanje barem jednog stranog jezika. Upravo poznavanje stranih jezika, kaže Ana-Marija, meni je pomoglo da kroz različite projekte putujem Europom i stručno se usavršavam.

Na poznavanje engleskog, njemačkog i talijanskog nadovezala sam učenje ruskog i francuskog te završila i četvrti stupanj hrvatskog znakovnog jezika za gluhe, nagluhe i gluhonijeme osobe.

Kroz ERASMUS+ projekte sam imala prilike razmijeniti iskustva s kolegama iz Francuske, Italije, Španjolske, Velike Britanije - europskih centara mode.

Ove godine sam kroz projekt Gi-Baj-Mo2 imala prilike otputovati u London na stručno usavršavanje. Tamo sam pohađala prestižni fakultet Central Siant Martins.

CSM je fakultet kojeg su pohađali mnogi poznati dizajneri kao Marc Jacobs, Alexander McQueen, Zac Posen, John Galliano, Stella McCartney i dr.  Ja sam pohađala ljetnu školu iz tehnika šivanja koje se koriste isključivo u visokoj modi (Couture Tailoring). Ponovila bih samo da je i u tekstilu je sve moguće. Ima cijeli raspon zanimanja i nije problem pronaći nešto adekvatno.

Školovanje, na primjer, za krojača traje tri godine, a postoje i zanimanja kada srednjoškolsko obrazovanje traje četiri godine te je učenicima moguć nastavak školovanja na fakultetima. Od iduće školske godine planiramo u Gospodarskoj školi upisati učenike za zanimanje modni tehničar.

To će biti izuzetno atraktivna novost jer će učenici stjecati znanja iz širokog spektra zanimljivih područja kao što su izrada modnih proizvoda, tehnologija proizvodnje, modno poslovanje i drugih. Uz prije navedene poželjne atribute, zanimanje koje u svakom slučaju može biti „dobitna kombinacija“ svake osobe željne dobro živjeti od svog rada.

Ovdje, u Hrvatskoj.

Izvor: Zdenka Višnjić