Kultura i prosvjeta 04.05.2016. 07:53. Zadnja izmjena: 04.05.2016. 09:03.

Za sve uzraste

Uzbudljiva i raznolika Noć knjige u Knjižnici i čitaonici Šenkovec

22. travnja od 18 sati u Knjižnici i čitaonici Šenkovec održana je Noć knjige. 

Dok su predškolci bili zabavljeni događajima crnog vuka i izradom lutke Jeti, u potkrovlju se skupilo pjesničko društvo: Enes Kišević, hrvatski književnik i dramski umjetnik porijeklom iz Bosne i Hercegovine, pjesnikinja Ljubica Ribić i pjesnik Milan Novak, oboje članovi Varaždinskog pjesničkog društva. Izuzetno dojmljivu poetsku večer u organizaciji moderatora programa Ljubice Ribić i Milana Novaka i ravnateljice knjižnice Božice Mezga pratilo se napeto i s oduševljenjem. Posebnu notu nizovima pjesama dala je Mia Frangeš (Slovenija) svojim udaranjem u gong i tako sve uvela u zvučnu meditaciju.

Osim toga u knjižnici se održao kviz. Voditeljice Stela Horvat i Rudi Novak povele su tri ekipe: Pametnice, Genijalce i Mudrice zanimljivim i teškim pitanjima do pobjede. Pobijedili su oni s više točnih odgovora. U nastavku je održana radionica "Pitalice, mozgalice, zagonetke, odgonetke..." To je program za djecu osnovnoškolske dobi naše umirovljene učiteljice Jelene Fuš koja nas već tri godine oduševljava inovativnim idejama. Posjetitelji radionice bili su učenici i odrasli. Tijekom radionice rješavali su pitalice i zagonetke, određivali blizugletke, mučili se s rebusima, određivali nepoznati broj u kvadratu brojeva te tražili brojeve u trokutu koji nastavlja niz.

Za misaoni odmor rješavali su spajalice, ispunjaljku, labirint i tražili razlike u slikama.
Nasmijala ih je mozgalica "Oznake na kapi", a čudili su se što naš mozak može nadopuniti sliku te vidjeti nepostojeće kvadrate, što su bile optičke varke. Naučili su kako se zove broj koji ima 3,6,9,12,18,….36,…60,…čak i 75 nula. U predahu mozgalica izrađivali su loptice od brašna i balona, izrezivali leptira koji može stajati na prstu te naučili pomoću kartica odrediti broj koji netko zamisli.

Kao uvod u slijedeći program - "Putopisno predavanje o Nepalu" - upoznali su najviše planine na svijetu, odnosno planinske sustave Himalaje, Stjenjaka i Anda i pogledali kratki dokumentarni film o himalajskom vrhu u Pakistanu visokom 8125 m. Raznolik sadržaj radionice oduševio je posjetitelje i obogatio ih novim znanjima.

U već kasnim satima sve je obradovao dolazak predavačice i planinarke Sonje Vršić. Uz bogati fotomaterijal ona je prisutne upoznala s putovanjem u Nepal (državu potpuno drugačije kulture), planinarskim usponima, radostima i poteškoćama.

Izvor: Božica Mezga