Kultura i prosvjeta 06.10.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:32.

Već godinu dana europske teme u Međimurskoj županiji

Već godinu dana važne europske teme iz Bruxellesa i Zagreba dostupnije su građanima Međimurske županije zahvaljujući Informacijskom centaru Europe Direct Čakovec (EDIC Čakovec) koji je svečano otvoren 3. listopada 2014. u prostorijama bivšeg časničkog doma na Trgu Republike u Čakovcu čemu je prisustvovao i Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije U Hrvatskoj. Godinu dana kasnije EDIC Čakovec se nalazi na novoj adresi u zgradi Međimurske županije i uspješno provodi svoj opći cilj, a to je učiniti informacije o Europskoj Uniji lako dostupnima svim građanima. Međimurska županija nositelj je projekta „EDIC Čakovec“ koji je uspješno ocijenjen u okviru natječaja Glavne uprave za komunikaciju Europske komisije za odabir struktura nadležnih za Europe Direct centre te će biti sufinanciran od Europske Unije za razdoblje 2014.-2017.


365 dana EDIC Čakovec centra


U sklopu projekta u ovih su godinu dana odrađene su aktivnosti informiranja i pružanja usluga građanima putem web stranice, društvenih servisa Facebook i Twitter te organizacijom i sudjelovanjem u EU događanjima. U sklopu informiranja građana i javnih tijela EDIC Čakovec objavio je pet elektroničkih biltena u kojem se mogu pratiti vijesti o brojnim aktivnostima i događajima koje EDIC Čakovec provodi na području Međimurske županije, ali i informacije i vijesti iz Europske unije, a pronaći ga možete na web stranicama.


EDIC Čakovec uspješno surađuje sa školama i mladima. Tijekom godine održao je pet predavanja na temu Europske unije u Gospodarskoj školi Čakovec i predavanje o programu ERASMUS+ za učenike Srednje škole Čakovec. S temom pod nazivom „Mladi i život u Europi“ EDIC Čakovec sudjelovao je u edukativnom predavanju koje je organizirao Savjet mladih Općine Nedelišće, a ovih se dana sa četiri osnovne škole uključio u Projekt razmjene božićnih ukrasa za Europsko drvce 2015. EDIC Čakovec također je sudjelovao u događanjima u organizaciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kao što je Sajam poslova u Prelogu i Okrugli stolu na temu zapošljavanja građana RH u državama članicama EU u sklopu Sajma poslova u Varaždinu. U suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj organizirana je konferencija za poduzetnike “Mogućnosti i izazovi hrvatskih poduzetnika u Europskoj uniji” na kojoj su sudjelovali Marko Curavić, voditelj Odjela za poduzetništvo u Općoj upravi za poduzetništvo i industriju pri Europskoj komisiji i zamjenik ministara poduzetništva Dražen Pros. 


Organizirano je i obilježavanje Europskog tjedna 2015. s informiranjem građana u Čakovcu, Murskom Središću i Prelogu, radionicom za vrtiće „Dječji EU parlament“, predavanjem za učenike OŠ Štrigova te kvizom općeg znanja „O Europskoj uniji, Europi i još koječemu“ u suradnji sa Srednjom školom Čakovec. Provedeno je natjecanje „EU kviz 2015.“ za učenike osnovnih škola u kojem je sudjelovalo 10 škola. Kako je izgledao Europski tjedan 2015. u Međimurskoj županiji možete vidjeti u kratkom videozapisu. U suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj organiziran je posjet 50-ak učenika Gimnazije Čakovec izložbi European Space Expo u Zagrebu. Protekli je mjesec organiziran i uspješno proveden Europski tjedan kretanja 2015. koji je također obilježen u sva tri grada naše županije. Tijekom tjedna su organizirane različite aktivnosti čija je namjera bila istaknuti prednosti kombiniranog prijevoza te poticanje građana na razmišljanje o raspoloživim mogućnostima prijevoza s ciljem smanjenja zagušivanja i izbjegavanja ovisnosti o automobilima. 
Informacijski centar Europe Direct Čakovec možete kontaktirati putem web stranice, pratiti ih na društvenim mrežama (Facebook i Twitter), poslati e-mail, nazvati na telefon ili jednostavno posjetiti. U centru možete preuzeti informativne materijale i razgovarati s djelatnicima.


EDIC Čakovec se nalazi u zgradi Međimurske županije na adresi Ruđera Boškovića 2, prvi kat, soba broj 40. Radno vrijeme centra: Pon, Uto, Čet 12:00-16:00; Sri, Pet 08:00-12:00.

Izvor: 3154