Kultura i prosvjeta 22.02.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

VESELI MEĐIMURCI: Troškovi režija kamen oko vrata

KUD Veseli Međimurci iz Čakovca održao je 11. veljače godišnju skupštinu. Ovogodišnja je bila i izborna - “osvježio” je svoja tijela, ali na samom čelu nema promjene, KUD će i dalje voditi Nikola Kotur, dosadašnji predsjednik. I ovaj se izbor može smatrati ocjenom da je KUD ispunio svoje zadatke usprkos ograničenjima. Ono najvažnije, o tim ograničenjima, zapravo je rečeno poslije zaključenja službenog dijela skupštine. KUD je veliki dužnik prema Čakomu. Neizmirena obveza iznosi 110 tisuća kuna, kako je članove Skupštine izvijestio predsjednik. Čakom upravlja barakama nekadašnjeg GK-a, sada u gradskom vlasništvu, a jedan od stanara je KUD Veseli Međimurci. Društvo je pritom jedan od većih korisnika - ono ima i dvoranu za vježbanje, dok većina drugih korisnika ima samo uredske prostore, što sada prijeti da bude kamen oko vrata. Korisnici prostora plaćaju, naime, Čakomu troškove režija nastale korištenjem za vodu, struju i plin, ali se obveza izračunava tako da se ukupni nastali troškovi podijele prema kvadraturi prostora. Kvadratura koju koristi KUD nosi mu i povelik račun.
- Nema načina da KUD doista napravi trošak od 2 i pol tisuće kuna mjesečno za režije - rekao je Kotur. Obrazložio je:
- Prihodi su nam lani bili nešto manje od 18 tisuća kuna. Od toga je dotacija Grada bila malo više od 7 tisuća, dok je u proračunu bilo zacrtano 25 tisuća, i to nakon rebalansa, jer je isprva bilo i 28 tisuća. Ukupni troškovi iznose nešto manje od 51 tisuće kuna, ali od toga 32 i pol tisuće kuna nosi Čakomov račun za režije – bez njega bismo se nekako provukli.
To što je trošak zapisan u financijskom izvješću za prošlu godinu ne znači da je i plaćen. Dio je to čari knjigovodstva. Ali od 2009. godine dug se tako gomila. Kotur nastavlja:
- Naša je teškoća što mi nemamo svoj mjesni odbor. KUD-ovi koji djeluju u mjestima izvan Čakovca koriste društvene domove i nemaju ovaj trošak. Koristili smo prostor u vatrogasnom domu u Putjanama, dijelili smo ga s drugima, ali je bilo teško uskladiti termine sa stolnotenisačima.
Sad moramo naći izlaz iz ove situacije, možda nekako doći do svog prostora jer se ovako ne može. Ako Grad sada nešto i da, Čakom odmah sjeda na to. Šteta, mislim da dobro radimo u nekoliko sekcija, ali kad nemaš novca, onda je teško održavati aktivnosti, a i animirati mlade, jer im se ništa ne može ponuditi.
Ako ne bude rješenja, KUD će uskoro održati izvanrednu skupštinu. Iz Grada nitko nije čuo ove pritužbe, nitko nije došao iako je poziv išao na više adresa u Gradu, kako je rečeno. Za poziv ne znam, mora da se radi o nesporazumu. Zašto ne bismo došli, odgovara gradonačelnik Branko Šalamon.
- U zadnjih desetak godina jedno pet puta sam bio na njihovim skupštinama, a i da sam sada bio, rekao bih ovo - srž problema je u tome što stvarno nastaju troškovi, a Veseli Međimurci su tek nedavno pristali da svoj prostor dijele s još jednom udrugom. Usporedba s praksom u drugim mjestima ne stoji, društveni domovi se ili stalno koriste ili se grijanje ugasi dok je prostorija prazna. Dali smo 20 tisuća kuna, kompenzirali smo to Čakomu kako on ne bi bilježio gubitak.
Zahvaljući nesporazumu, gradonačelnik, ili neki njegov suradnik, nije mogao čuti moguće kontraargumente KUD-ovaca, pa polemika ovim nije završena, ali ni mi tu više ne možemo pomoći. No, KUD i Grad kontaktiraju, predsjednik Kotur nedavno je bio kod gradonačelnika. Nitko, naime, Vesele Međimurce doista ne tjera u likvidaciju zbog duga, a prilika za dogovor oko rješenja još će biti.(d.k.)

Izvor: 2965