Kultura i prosvjeta 25.09.2017. 13:02. Zadnja izmjena: 25.09.2017. 13:05.

Muzej Međimurja Čakovec

VODIČ povodom godinu dana od otvorenja novog muzejskog stalnog postava likovnih zbirki

Krajem rujna navršava se godinu dana od otvorenja novog muzejskog stalnog postava likovnih zbirki Muzeja Međimurja Čakovec. Postav je uređen sredstvima Ministarstva kulture i Muzeja Međimurja Čakovec, a osmislila ga je viša kustosica Erika Nađ Jerković.

U fundusu Muzeja nalazi se jedanaest likovnih zbirki u kojima se čuva više od 7300 predmeta. U novom stalnom postavu galerije predstavljeno je sedam zbirki s gotovo 400 slika, grafika i skulptura izloženih u osam dvorana ukupne površine 350 četvornih metara. Riječ je o zbirkama umjetnika koji su rođenjem, životom i radom povezani s Međimurjem: Zbirka Luje Bezeredija, Zbirka Marije Zidarić, Zbirka Pavla Vamplina, Zbirka Priske Kulčar i Zbirka Angele Bek. U novom postavu nalazi se i Zbirka umjetnika Međimurja te Zbirka hrvatske umjetnosti 20. i 21. stoljeća.

Prezentacija zbirki je kronološka, a izložena djela nastala su u vremenskom rasponu od 1928. nadalje.

Prema pravilnicima Ministarstva kulture, muzej koji otvori novi stalni postav dužan je u roku dvije godine publicirati katalog ili vodič stalnog postava. Sukladno tome autorica stalnog postava likovnih zbirki priredila je Vodič, koji je ovog ljeta izišao iz tiska. Publikacija je tiskana zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture RH. 

Vodič stalnim postavom likovnih zbirki Muzeja Međimurja Čakovec ima šezdesetak stranica, oblikovala ga je i uredila autorica teksta Erika Nađ – Jerković, a grafički pripremila vanjska suradnica Muzeja Maja Žvorc. Tiskan je u nakladi od 500 primjeraka, a sastoji se od općeg teksta o likovnim  zbirkama u čakovečkom muzeju, tlocrt postava, te kratke opise izloženih zbirki s fotografijama eksponata i izložbenih dvorana.  To je suvremeno koncipirana publikacija, džepnog izdanja, koja posjetitelja pristupačnim jezikom informira o izloženom sadržaju. 

Muzej Međimurja Čakovec priprema javno predstavljanje Vodiča koje će biti upriličeno u četvrtak, 28. rujna u 11 sati u Stalnom postavu likovnih zbirki Muzeja Međimurja Čakovec.