Kultura i prosvjeta 22.05.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:22.

Volonteri iz Draškovca

Tridesetak volontera iz Osnovne škole u Draškovcu s ravnateljicom Margit Mirić i učiteljicom Ivanom Beti bili su na jednodnevnom izletu na imanju Zelene mreže aktivističkih grupa - ZMAG - u selu Vukomeriću, nedaleko Velike Gorice.
Draškovečka škola poznata je po uspješnoj volonterskoj aktivnosti već niz godina, a zahvaljujući projektu Osmijeh u duginim bojama, čiju su kvalitetu prepoznali u Nacionalnoj zakladi civilnoga društva, nagrađeni su ovim izletom.
Zelena mreža aktivističkih grupa udruga je koja okuplja vrtlare, praktičare primjenjivih energetskih tehnologija i ekološkog graditeljstva, dizajnere permakulture, istraživače i ekološke aktiviste, s ciljem razvijanja i promoviranja ekoloških znanja i vještina.
Prilikom posjeta, draškovečki volonteri upoznali su brojne mogućnosti iskorištavanja recikliranog otpada i prirodnih materijala, npr., kako iskoristiti ovčju vunu za izolaciju kuće, glinu za oblaganje zidova i sl.
Također su vidjeli kako se može iskoristiti sunčeva energija postavljanjem sunčevih kolektora na krov kuća. Posebna atrakcija učenicima bila je cijela površina krova kuće zasađena travom za koju im je član ZMAG-a Dražen Šimleša ispričao da služi kao izolacija od ljetne vrućine, a istovremeno se na krovu može izležavati i hodati kao po livadi.
- Kad smo stigli na imanje, ljubazni domaćini počastili su nas slatkim palačinkama uz sok i topli čaj. Zatim smo puni energije krenuli u istraživanje šumske okolice. Naši neumorni dečki propješačili su čitavu šumu. Svi smo ostali zadivljeni pričom kako se jedno neugledno, zapušteno područje tijekom godine upornog rada pretvorilo u korisno prirodno okruženje. Na imanju su sagradili dvije krasne drvene kuće, simpatično drveno igralište za djecu i mlade, zasadili vrt i sl. Pokazali su nam proizvode koje izrađuju te prikazali proces recikliranja starog papira - kaže volonterka Paula Petrić.

Izvor: 3030