Kultura i prosvjeta 07.11.2016. 12:20. Zadnja izmjena: 07.11.2016. 12:26.

Običaji i tradicija

Vratišinske vesele vurice: kad zasvira prošlost, noge same zaplešu!

KUD Dr. Vinka Žganca iz Vratišinca i ove je godine u subotu, 22. listopada, organizirao nadaleko poznatu i cijenjenu manifestaciju Vratišinske vesele vurice koja svake godine prikazuje tradicijske običaje, napjeve i plesove kulturno - umjetničkih društava iz raznih dijelova Hrvatske. U sklopu ovogodišnje 12. manifestacije domaćini su ugostili KUD Vrhovac iz mjesta nedaleko Ozlja u Karlovačkoj županiji te KUD Veleševec iz okolice Velike Gorice.

Posjetitelji, koji su dupkom napunili dvoranu doma kulture u Vratišincu, uživali su u međimurskim pjesmama i plesovima koje su za njih pripremili odrasla i mlađa skupina KUD-a Dr. Vinka Žganca kojima su se pridružili i mali folkloraši vratišinečke osnovne škole. Posebno zanimljivi bili su nastupi gostujućih društava koji su u dva navrata preuzeli pozornicu te pokazali kulturnu baštinu svoga kraja.

Osim kulturne poslastice za mještane Vratišinca i okolnih naselja koji svake godine imaju prilike vidjeti različite narodne nošnje i običaje, ovakva manifestacija prilika je za međusobno povezivanje i upoznavanje kulturnih društava i njihovu prijateljsku suradnju.