Kultura i prosvjeta 17.01.2017. 11:21. Zadnja izmjena: 17.01.2017. 11:28.

Knjižnica i čitaonica Kotoriba

Za čim se najradije poseže u jednoj od najstarijih međimurskih knjižnica?

Još davne 1903. godine, kao jedna od prvih u Međimurju, tada u školskoj zgradi, u Kotoribi je s radom počela pučka knjižnica koja uspješno funkcionira i danas. Posljednjih nekoliko godina Knjižnicu i čitaonicu Kotoriba vodi 28-godišnji diplomirani kroatist Mario Friščić koji uz rad u toj općinskoj ustanovi dovršava i studij bibliotekarstva. Mladi knjižničar ljubiteljima pisane riječi na usluzi je svakodnevno, a s njim smo, uz ostalo, popričali o čitalačkim navikama stanovnika donjeg Međimurja.

Konstantno imamo oko 200 članova, ne samo Kotoripčana već i stanovnika Donje Dubrave, Donjeg Vidovca i Svete Marije. Ima onih koji nas posjećuju svakih nekoliko dana, strastvenih čitača kao i onih koji dođu otprilike jednom mjesečno. Više čitaju žene. Kao vjerojatno i drugdje najviše se posuđuju krimići te ljubavni i povijesni romani. Trenutno je najtraženiji naslov Djevojka u vlaku, roman po kojem je snimljen i film, a tako biva i često da djela po kojima se snime filmovi postaju vruća roba, kaže Friščić.

Knjižnica ima 15.000 naslova – najviše beletristike, no, ima i stručne literature, a uz Odjel za odrasle jedna je prostorija u objektu knjižnice uređena kao Dječji odjel. Knjige se nabavljaju uz pomoć Općine, te Ministarstva kulture, a specifičnost knjižnice je i kutak u kojem su članovima na raspolaganju knjige koje je Knjižnici donirao legendarni kotoripski književnik i moreplovac Joža Horvat.

Ljubitelj pisane riječi kojeg smo zatekli u knjižnici u vrijeme našeg posjeta je i zamjenik kotoripskog načelnika Roberto Ujlaki

Posjetiteljima knjižnice na raspolaganju je i dnevni, tjedni te mjesečni tisak kao i računalo za korištenje interneta. U knjižnici se organiziraju i promocije knjiga, a na Dječjem odjelu različite radionice za djecu. Ponedjeljkom, srijedom i petkom kotoripski hram knjige radi poslijepodne, a utorkom i četvrtkom prijepodne.