Kultura i prosvjeta 04.08.2018. 09:23. Zadnja izmjena: 04.08.2018. 09:24.

Pag

Za mlade filmaše barijere ne postoje

Šestu godinu zaredom nastavljena je suradnju Foto-kino kluba Ivanovec i filmaša iz Mađarske. Ove godine ona je prvi put proširene i na ostale krajeve Hrvatske, točnije na otok Pag koji je od 8. do 15. srpnja bio mjesto održavanja ovogodišnjih filmskih radionica.

Cilj projekta je potaknuti kreativnost kod mladih i motivirati ih na kreativno izražavaje kao i usavršavanje hrvatskog jezika kroz kulturu, običaje i praktične novinarske i snimateljske radionice.

Na radionicama međunarodnog karaktera sudjelovao je 51 učenik te po dva voditelja iz Hrvatske osnovne škole i Gimnazije u Budimpešti, Srednje škole Miroslava Krleže iz Pečuha, Srednje škole Zale te članovi Foto-kino kluba Ivanovec pod vodstvom voditelja Radovana Petkovića.

Uz snimateljske, likovne, glazbene, plesne i jezične radionice organizirano je nekoliko izleta pa su sudionici iz Mađarske i Hrvatske posjetili otok Prvić, razgledali Memorijalni centar Faust Vrančić, proštetali Šibenikom, Zadarom, Ninom, Pagom i Lunom koji je snimateljskoj ekipi poslužio kao inspiracija za snimanje dokumentarnog filma. Kako se paralelno s radionicama održavalo i Svjetsko nogometno prvenstvo filmaši su snimlili i navijački video spot.

-Vratili smo se kući zadovoljni i prepuni dojmova. Stekli smo nova znanja, iskustva i prijateljstva, proučuju mladi filmaši iz Ivanovca.