Kultura i prosvjeta 14.05.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:22.

Zašto župnik Markušić ne voli Vrhovskog?

Uz Mjesec Matice hrvatske, u Čakovcu je priređen program obilježavanja 30. obljetnice smrti Josipa Vrhovskog, skladatelja, dirigenta i glazbenog pedagoga rođenog u Črečanu. Općina Nedelišće i Pjevački zbor Josip Vrhovski iz Nedelišća već po tradiciji obilježavaju djelo ovog kompozitora, a Matica hrvatska Čakovec obljetnici je pridala dodatan značaj uvrštavanjem u svibanjski program.
Josip Vrhovski rođen je 1902. godine u Črečanu i na njegovoj je rodnoj kući postavljena spomen-ploča uz koju je načelnik Općine Nedelišće Mladen Horvat 3. svibnja postavio vijenac. U pratnji su bili njegov zamjenik Darko Dania i predsjednik zbora Josip Vrhovski Valentin Novak. Istom su prilikom predsjednik MHČ-a Stjepan Hranjec i pročelnik čakovečkog Zmajskog stola Marijan Ramušćak zapalili svijeće.
Josip Vrhovski 1945. godine radio je u varaždinskoj Muzičkoj školi kao profesor i u tom je gradu osnovao i vodio Dječji pjevački zbor, Gradski orkestar te rukovodio Narodnim kazalištem “August Cesarec” U rodnom selu osnovao je Seljački mješoviti zbor Črečinari, a potom ga je karijera odvela u Split u kojem je dirigirao u tamošnjem HNK-u. Bio je ravnatelj Muzičke škole i Gradskog simfonijskog orkestra u Karlovcu. Umirovljeničke dane proveo je u Zagrebu, skladajući do smrti 1983. godine. Autor je 416 djela za zbor, solo pjevanje, instrumentalnu izvedbu i vokalno-instrumentalnu izvedbu, opere Jana itd.
Obilježavanju 30-godišnjice smrti Josipa Vrhovskog u Črečanu pridružile su se i članice Udruge žena i Udruge mladih iz Črečana te Mjesni odbor.
Bez koncerta u Macincu
U programu Mjeseca Matice hrvatske u Čakovcu našao se i koncert Pjevačkog zbora Josip Vrhovski najavljen za subotu, 4. svibnja u župnoj crkvi u Macincu. Međutim, vlč. Stjepan Markušić nekoliko dana prije koncerta organizatorima je otkazao domaćinstvo u macinečkoj crkvi. Predsjednika Zbora Valentina Novaka pitali smo o razlogu otkazivanja koncerta.
- Župnik Stjepan Markušić u samo jednoj rečenici napisao mi je da koncert u crkvi u Macincu neće biti održan “jer još uvijek nisu sazreli uvjeti za suradnju crkve i zbora”. Ne ulazim dublje u razloge takvom postupku jer je očito da na to ne možemo utjecati - kaže V. Novak.
Predsjednik MHČ-a Stjepan Hranjec nije želio komentirati odluku župnika Markušića, a načelnik Općine Nedelišće Mladen Horvat ističe:
- Ne znam što podrazumijeva “zrelost uvjeta za suradnju crkve i zbora”, ali prihvaćam odluku župnika Stjepana Markušića. Mi smo s biskupom Josipom Mrzljakom već prije razgovarali o komunikaciji i odnosima s vlč. Markušićem jer smo smatrali da je to potrebno, no, pomaka nema. Uzor nam je suradnja sa župnikom u Župi Presvetog Trojstva u Nedelišću Nikolom Samodolom koji uvijek pokazuje spremnost na dijalog, daje inicijative i prihvaća ih. Sve što smo rješavali s nedelišćanskom Župom uvijek je bilo pozitivno i na obostrano zadovoljstvo.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 3029