Kultura i prosvjeta 30.10.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:51.

ZBIRKA PRISKE KULČAR

U novom postavu likovne galerije posebno mjesto pripada zbirci poznate čakovečke akademske slikarice, profesorice i kustosice Priske Kulčar.

 

Umjetnica je rođena u Sloveniji, ali od 1937. godine živi  u Čakovcu gdje je pohađala osnovnu školu. Maturirala je na varaždinskoj Gimnaziji 1951. godine,  a zatim studirala slikarstvo na Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje je diplomirala 1958. godine u klasi prof. Jerolima Miše. 

 

Do 1976. godine radila je kao likovni pedagog  na osnovnim školama u Soblincu i Sesvetama, te u Čakovcu na Učiteljskoj školi i Gimnaziji. U razdoblju od 1977. do 1990. radila je kao kustos u Muzeju Međimurja. Postavila je Memorijalnu zbirku čakovečkog slikara Ladislava Kralja- Međimurca (1979.) i o njemu napisala monografiju (1990.).

  

Paralelno je tekao i njen slikarski rad prezentiran na samostalnim izložbama u Zagrebu, Čakovcu i Grožnjanu višekratno, te u Murskoj Soboti i Sombathhelyju. Izlagala je na brojnim skupnim izložbama s umjetnicima sjeverozapadne Hrvatske i kao članica Hrvatskog društva likovnih umjetnika u domovini i inozemstvu.  Bila je članica međunarodnih likovnih kolonija u Prilepu, Lendavi, Počitelju i Grožnjanu gdje je imala atelje od 1965. do sredine 90-tih godina.  Studijski je boravila u Italiji, Nizozemskoj, Belgiji, Španjolskoj, Francuskoj, Austriji, Mađarskoj i Češkoj. U  Muzeju Međimurja  postavila je svoju retrospektivnu izložbu «U inat intelektu» 1992. godine s tadašnjim kustosom prof. Zdravkom Dvojkovićem.

 

Slikarski opus P.Kulčar monografski je obradio povjesničar umjetnosti Stanko Špoljarić 1996. na poticaj čakovečkog Centra za kulturu gdje je bila dugogodišnja vanjska suradnica na postavljanju brojnih izložbi i oblikovanju scenografije glavne pozornice za posebne prigode.

 

Veća darovanja umjetničinih djela  zabilježena su 1996. i 2004., a dio radova i oporučno je ostavljen Muzeju što je dovelo do formiranja Zbirke Priske Kulčar.   

 

Slikaričina zbirka sadrži ulja na platnu, radove na papiru u akvarel i gvaš tehnici,  te oslikane i metalne objekte. Ova je umjetnica izraziti predstavnik figurativnog slikarstva. U svojim djelima problematizira odnos čovjeka i povijesnog prostora, koristeći  jezik simbola, koji njezine slike čini nadrealističkim. Njeno slikarstvo utjecalo je na mlađe generacije ovdašnjih likovnih umjetnika među kojima je i slikar Željko Kipke. 

 

U novom postavu galerije moći će se pogledati tematski i kronološki presjek stvaralaštva P.Kulčar od početka 1960-tih do 2000. godine.

 

Erika Nađ- Jerković

Izvor: 3105