Kultura i prosvjeta 27.06.2017. 22:19. Zadnja izmjena: 27.06.2017. 22:20.

Promocija knjige

Zbog siromaštva majka me lišila svoje ljubavi i dala svojoj sestri

Nesvakidašnja promocija knjige priređena je u utorak, 13. lipnja u Knjižnici Nikola Zrinski Čakovec. I autorica Blaženka Hunjadi Bašek i Veronika Bukal po čijem je životu djelo nazvano Djevojčica u cvjetnoj haljinici napisano, zaposlenice su Knjižnice i ujedno dugogodišnje prijateljice. A životna priča Verice, kako je zovu kolegice, specifična je i potresna što je bio i razlog odluke da se prenese na papir.

- Moji roditelji u Podbrestu, odakle sam rodom, imali su petero djece. Vladalo je siromaštvo i tako je odlučeno da mene posvoji majčina sestra koja je živjela preko puta kuće mojih roditelja. Imala sam tri i pol godine. Bilo mi je jako teško, ne samo u početku, nego i kasnije tijekom djetinjstva i odrastanja. Uz činjenicu da su moji biološki roditelji živjeli tako blizu, brzo sam shvatila da majčina sestra nije bila u stanju pružiti mi istinsku majčinsku ljubav. Smatram da je objava ove knjige za mene svojevrsno izlječenje od trauma, ali i pouka te poruka svima koji razmišljaju o usvajanju djece.  Nisam bila posvojena zbog želje majčine sestre da ima dijete, već zbog njezine potree da ima nekoga tko će o njoj brinuti u starosti. To nije ispravan motiv za usvajanje, potpuno otvoreno, kako u samoj knjizi, tako i na promociji, o svojim je iskustvima progovorila Veronika Bukal danas ipak sretna osoba i majka troje djece – Marijane, Ivane i Kristijana, te ponosna baka srednjoškolca Stivena.

RIJEČI SU SAMO TEKLE

 - Tijekom godina zajedničkog rada s Vericom sam mnogo razgovarala o životu, mnogo toga smo  podijelile i sjećam se, jedne nedjelje je, u trenutku, pala odluka da njen život pretočimo na papir. Samo pisanje je trajalo vrlo kratko jer kad sam i sama u pojedinim svojim teškim trenucima promišljala u životu riječi su jednostavno tekle, a svaki put kad bih pročitala ono što sam napisala iz njenog života, ona me sa sjetom pogledala i shvatila sam da je to to, kazala je autorica knjige Blaženka Hunjadi Bašek kojoj je Djevojčica u cvjetnoj haljinici prvo prozno djelo (dosad je objavila dvije zbirke poezije).

Zašto naslov Djevojčica u cvjetnoj haljinici? Veronika Bukal sjeća se da je bila odjevena u haljinicu s cvjetnim uzorkom na dan dok je majčina sestra došla po nju.

O knjizi su na predstavljanju govorile ravnateljica Knjižnice Ljiljana Križan koja ju je nazvala knjigom koja otvara srca, zatim psihologinje Eleonora Glavina i Vida Drenški, dok je u popratnom glazbenom programu nastupio Alen Vranić.