Kultura i prosvjeta 17.02.2016. 08:28. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:29.

Osnovna škola Sveti Martin na Muri

Zdravo se hranimo i puno krećemo

U ponedjeljak, 1. veljače, učenici Osnovne škole Sv. Martin na Muri prikazali su koje su aktivnosti zamislili za "Tjedan zdrave prehrane" koji se u školi održava u sklopu međunarodnog projekta "Mi jedemo odgovorno", sufinanciranog od Europske Unije u devet zemalja članica Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš - FEE (Češka, Slovačka, Hrvatska, Slovenija, Rumunjska, Bugarska, Poljska, Malta, Latvija).

Svetomartinska škola sudionik je i voditelj hrvatskog projekta kao članica Udruge "Lijepa naša", a sto "eko-škola" će se kroz tri godine trajanja projekta uključivati u različite aktivnosti da bi se osvijestilo mladu populaciju o međuovisnosti svijeta u kojem živimo, o potrebi odgovornog i zdravog konzumiranja hrane koja je dobra i za tijelo i za okoliš te konačno – kako razumno postupati s ostacima hrane i zašto je važno kupovati domaću hranu.

Kuhar Ivan Horvat s ponosom je predstavio zamjenici župana Sandri Herman svoje suradnike u pripremi školske užine – Elenu Vršić, Petru Jalušić, Rahelu Baranašić, Ninu Nemec, Stjepana Cmrečnjaka, Alena Galinca, Martina Lesara i Lovru Posela koji je sve bilježio fotoaparatom

U "Tjednu zdrave prehrane" eko-tim svetomartinskih školaraca osmislio je jelovnik za zdravu i pravilnu prehranu u školi, ali se prihvatio i pripremanja hrane jer to je ujedno i dobra priprema za ponovno uvođenje predmeta "domaćinstvo" čije se uvrštenje u školski program očekuje.

Zbog tematske podudarnosti ("živjeti zdravo") s "Tjednom zdrave prehrane" predstavljen je u školi i već realiziran projekt "poligon za tjelesnu aktivnost školske djece" za osnovne škole koje kao svetomartinska nemaju (još) sportsku dvoranu.

Da se u nacionalnom radio eteru čuje za svetomartinske programe učiteljica Monika Turk zadužila je ekipu radio novinara, osmaša: Ivanu Rešetar, Unu Jurović, Luku Pleša, Tanju Hadela i Saru Novinščak