Kultura i prosvjeta 19.12.2016. 07:30. Zadnja izmjena: 19.12.2016. 07:31.

Humanitarni koncert

Željko Thes proglašen legendom hrvatske glazbene scene

Kompozitor Željko Thes iz Čakovca proslavio je u srijedu, 7. prosinca više od 40 godina rada, koncertom pod naslovom "Thes i prijatelji – Fala ti Međimurje", održanim u Centru za kulturu u Čakovcu. Pozornicom Centra prošlo je nekoliko istaknutijih imena zabavne glazbe u Međimurju, Thesovih prijatelja i suradnika - August Petrović-Gusti Draksar, Ivan Mezga, Ivica Dobranić i Ivica Jurgec. Izveli su nekoliko pjesama iz međimurskog tradicionalnog i popularnog repertoara, ali i neke od Thesovih najpopularnijih kompozicija, a i onih za koje se manje zna da su njegove, demonstriravši tako lakoću Thesovog kretanja kroz žanrove.

U drugom dijelu koncerta nastupio je sam Thes, u pratnji sastava "Ex-Demoni", među kojima su bili i Zoran Gruić-Glaž i Radomir Gruić-Lalo iz sastava nekadašnjih "Demona". Izveo je nekoliko svojih novijih skladbi, da bi se nastavilo u tonu pravog rocka, izvornog zvuka "Demona", i završilo klasikom "Naša zadnja noć". Thes je na kraju koncerta dobio i posebno priznanje, predsjednik Udruge glazbenih menadžera i producenata Hrvatske Vladimir Mihaljek uručio mu je plaketu kao legendi hrvatske glazbene scene.

Koncert je ujedno bio i humanitarna akcija prikupljanja priloga za fond nabavke invalidskih kolica za djecu i mlade s invaliditetom, s ciljem njihovog aktivnijeg uključivanja u sport. Ovom prigodom nova kolica je dobio mladi stolnotenisač, paraolimpijac Nino Baša iz Ivanovca, predao mu ih je Dean Caput, predsjednik udruge "Hrvatska reprezentacija", koja provodi akciju "21 kolica za sport". Caput je okupljenima rekao da je njen cilj osigurati ovo nužno pomagalo po jednom invalidnom sportašu u svakoj od županija. Ulaz na koncert je bio besplatan, ali je okupljena publika mogla kupnjom kalendara Udruge ili dobrovoljnim prilogom pomoći nastavak akcije. Koncert i akciju su organizirali Međimurska županija, Grad Čakovec i njihove Turističke zajednice, dok je medijski pokrovitelj bio Radio 1.