Kultura i prosvjeta 17.07.2019. 10:05. Zadnja izmjena: 17.07.2019. 10:07.

Veliko priznanje

Zlatna povelja Ogranku Matice hrvatske u Čakovcu za knjigu Josipa Črepa

Veliko priznanje stiglo je nedavno Ogranku Matice hrvatske u Čakovcu. Zlatna povelja Matice hrvatske dodijeljena je za knjigu Josipa Črepa Međimurci u svjetskim ratovima koja je predstavljena u travnju ove godine. Prema riječima predsjednika čakovečkog Ogranka Matice Ivana Pranjića radi se o jednoj od najvažnijih knjiga u posljednjem desetljeću tiskanoj na ovome prostoru, u kojoj je opisano 1500 ljudskih sudbina u najtežim trenucima naše povijesti.

Autor knjige, pokojni Josip Črep, dugo je lutao u potrazi za rješenjem tiskanja svog kapitalnog djela, a upravo Međimurska županija i čakovečki Ogranak Matice najzaslužniji su što je ovaj vrijedan djelić međimurske povijesti ugledao svjetlo dana. U ime Međimurske županije Ogranku Čakovec je na Zlatnoj povelji, kojom su nagrađeni ne samo za djelo Međimurci u svjetskim ratovima, već i za svoj stalni aktivni rad, čestitke uputio župan Matija Posavec koji je i pokrenuo osnivanje Biblioteke Murodravana u čijem je izdanju tiskano nagrađeno djelo. Čestitkama su se pridružili i zamjenici župana Sandra Herman i Josip Grivec.

- Josip Črep umro je u siječnju ove godine u 97. godini života, no u trajno nasljeđe ostavio nam je djelo čija je vrijednost neprocjenjiva, kazao je profesor Pranjić, a s njime su se složili i urednici knjige Tomo Blažeka i Danijel Ciglarić.

Knjiga sadrži više od tisuću fotografija i 1500 biografija sudionika ratova, a autor je na njoj radio gotovo tijekom cijelog života.