Kultura i prosvjeta 01.02.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:36.

ZNANSTVENICI MEĐIMURJA OSNOVALI UDRUGU

Za predsjednicu Društva jednoglasno je izabrana Nevenka Breslauer, privremena dekanica Međimurskog veleučilišta

Iako se o Međimurju uglavnom govori kao o sredini koja ima najmanje visokoobrazovanih ljudi u Hrvatskoj, da i mi “konja za trku imamo” pokazalo je okupljanje 35-ero međimurskih doktora i magistara znanosti održano u subotu, 23. siječnja u Međimurskom veleučilištu u Čakovcu. Na inicijativu župana Ivice Perhoča, znanstvenici su održali osnivačku skupštinu Društva znanstvenika Međimurja (DZM) na kojoj je izabrano rukovodstvo novoosnovane udruge. DZM je tako postao jedinstven primjer spoja politike i znanosti, a na Udruzi je da ispuni i svoj osnovni cilj - spoj znanosti i obrazovanja te gospodarstva.
Prema Statutu usvojenom na skupštini, članom DZM-a može postati svaki građanin koji je stekao titulu doktora ili magistra znanosti, a rođen je, radi, živi ili je porijeklom iz Međimurja. Za predsjednicu Društva jednoglasno je izabrana Nevenka Breslauer, privremena dekanica Međimurskog veleučilišta, dopredsjednik je Alen Lovrenčić, a tajnica Jasminka Dobša.
U Izvršni odbor ušli su Nevenka Breslauer (predsjednica), Alen Lovrenčić, Jasminka Dobša, Tomislav Novinščak, Dejan Vinković, Blaženka Filipan Žignić, Rebeka Mesarić Žabčić, Saša Legen i Vesna Požgaj Hadži. Za predsjednika NO-a izabran je župan Ivica Perhoč, a članovi su Mijo Bergovec, Tihomir Hunjak, Sarajko Baksa i Vesna Ciglar.
Na skupštini su, uz župana, bili i njegovi zamjenici Matija Posavec i Anđelko Horvat. Nakon radnog dijela, druženje znanstvenika nastavljeno je u Hotelu Kralj u Donjem Kraljevcu u kojem im je domaćin bio Đuro Horvat, direktor i vlasnik tvrtke Tehnix d.o.o. (vt)

Izvor: 2858