Kultura i prosvjeta 08.06.2020. 11:53. Zadnja izmjena: 08.06.2020. 11:53.

Čakovec

Župa sv. Antuna Padovanskog: Predstavljena nova monografija i prigodna medalja

Povodom  20. obljetnice Župe sv. Antuna Padovanskog u četvrtak, 4. lipnja 2020. godine predstavljena je nova monografija i prigodna medalja. Predstavljanje je započelo svetom misom koju su predvodili župnik fra Tomislav Božiček i gvardijan i župnik Župe sv. Nikole biskupa Čakovec fra Željko Železnjak.

Veliku radost i zahvalnost povodom 20 godina postojanja Župe izrazio je fra Tomislav Božiček: „Iako je naša Župa još vrlo mlada, ova mala obljetnica ipak je dokaz velikog duhovnog bogatstva. Čitajući kroniku i povijest ovog dijela grada Čakovca, upoznajući moje drage župljane, prepoznao sam u njima veliku želju i duhovnu snagu u vrijeme nastajanja crkve i župne zajednice.“

Predstavljanju su nazočili brojni vjernici i predstavnici vjerskog, političkog i društvenog života među kojima je bio i župan Međimurske županije Matija Posavec.

Monografijom se željelo prikazati zbivanja na području župe proteklih 20 godina, od same ideje za gradnjom nove crkve koja je potekla od vjernika i svećenika još 70-ih godina prošlog stoljeća, do realizacije i razvoja župne zajednice koja u njoj živi i duhovno raste. Uz sadašnjeg župnika, fra Tomislava Božičeka, autori monografije su prof. Vladimir Kapun, autor povijesnog dijela monografije, i fra Antun Jasenović, prvi župnik novoosnovane Župe, koji su nas tijekom nastanka monografije napustili. Na dvjestotinjak stranica zabilježeni su prvi početci župe, povijesne odluke o novoj crkvi na čakovečkome Jugu, smještaj i uređenje crkve,  imena svih župnika i vikara te svih osoba iz javnoga i duhovnoga života važnih za podizanje pastoralnoga centra.

Monografija je drugo dopunjeno izdanje monografije Župe sv. Antuna Padovanskog koja je izdana 2011. godine u vrijeme župnika fra Antuna Jasenovića, a predstavili su ju  dr.sc. Stjepan Hranjec, prof. emer. i književni povjesničar te profesorica i lektorica Nataša Kralj, koja je kazala da zahvaljujući velikom radu,  trudu i strpljenju sadašnjeg župnika Tomislava Božičeka vjernici Župe imaju priliku u rukama držati prekrasno opremljenu i bogato ispunjenu monografiju koja bilježi sve duhovne aktivnosti ove mlade Župe: „Danas s pravom možemo reći da je crkva sv. Antuna Padovanskoga jedna od najljepših sakralnih građevina u novijoj hrvatskoj povijesti zbog svojega vanjskoga i unutarnjega uređenja.“

Uz monografiju, izdana je i medalja u spomen na 20. obljetnicu Župe, čiji je autor hrvatski akademski kipar i medaljer Damir Mataušić. Medalja je izrađena od kovanog patiniranog tombaka u Ljevaonici umjetnina Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u samo 100 primjeraka. S jedne strane medalje nalazi se broj 20 koji označava 20 godina od osnutka župe. U broju nule je kip sv. Antuna Padovanskoga, dok se u silueti medalje nalazi zvonik crkve koji se uzdiže ne samo nad crkvom, već i nad čitavim gradom Čakovcem. S druge strane medalje nalaze se konture župne crkve sv. Antuna Padovanskog Čakovec. Ispod crkve nalazi se natpis „Gradimo živu Crkvu“ što je uvijek bio prepoznatljiv logo Župe.

„Župa sv. Antuna Padovanskog, iako je mlada župa, već ima dvije monografije što svjedoči o njenoj dinamici života. Svaka župa bi trebala imati svoju monografiju jer je to svojevrsna osobna iskaznica župe, a nadam se da će se ova monografija naći u rukama mnogih župljana jer će tek tada ostvariti svoj pravi smisao.“, zaključio je profesor Stjepan Hranjec.