Najavljujemo 17.01.2020. 11:17. Zadnja izmjena: 17.01.2020. 11:20.

Petak, 31. siječnja

15. Noć muzeja u Muzeju Međimurja Čakovec: U znaku općine Selnica...

Ovogodišnja Noć muzeja u Muzeju Međimurja Čakovec u znaku je općine Selnica. Predstavit će se kulturna, povijesna, vjerska, športska i gospodarska baština općine Selnica. Na taj način naš muzej nastavlja uhodanu koncepciju Noći muzeja predstavljanjem međimurskih općina.

Kulturnjaci, folkloraši, glazbenici, recitatori, zaljubljenici u stare automobile, ljubitelji povijesti i tradicije, već se naveliko pripremaju za nastup. Otvorenje Noći muzeja će biti u atriju palače Zrinskih u petak, 31. siječnja s početkom u 18 sati. Na samom početku otvaranja, svečanu pjesmu Općine izvest će Pjevačka skupina i Tamburaška sekcija KUD-a Selnica.

Potom će nas kratko ispred domaćina pozdraviti ravnateljica Muzeja Maša Hrustek Sobočan, a nakon nje i općinski načelnik Ervin Vičević koji će svakako imati što reći o ovoj veoma poduzetnoj međimurskoj općini. Slijedi recitacija pjesme Ignaca Šardija te izlaganje Tomislava Leskovara, župnika selničke župe sv. Marka o povijesti župe. O školstvu selničkoga kraja upoznat će nas ravnateljica OŠ Selnica Anica Rašperger. Viktorija Brezarić otpjevat će pjesmu Međimurski bregi, a Ignac Šardi predstavit će svoj muzej – Oldimer muzej Šardi.

Završnicu svečanog otvorenja ovogodišnje Noći muzeja obilježit će selnički tamburaši, a potom slijedi razgled prigodne izložbe u salonu i domjenak.

Već u 20 sati u atriju počinje prezentacija „namatanja“ selničke fašničke atrakcije – pikača. Istodobno s prikazom izrade, članovi udruge Selnički pikač objasnit će povijest te tradicije. Umijeće izrade pokladne maske Pikač, zaštićeno je 2007. godine kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske.

Nakon Pikača, g. Ignac Šardi će zainteresirane posjetitelje provesti kroz atrij i upoznati s kolekcijom starih automobila i motocikala iz svog muzeja.

Posjetiteljima će cijelo to vrijeme, sve do 01 sat u noći, biti omogućeno besplatno razgledavanje stalnih muzejskih postava te prigodnog postava o povijesti i sadašnjosti općine Selnica u izložbenom salonu.

U atriju palače, uz laganu vatricu, tamburaše i sjedalice od balirane slame, posluživat će se kuhano vino i čaj. U slučaju lošeg vremena otvorenje će biti upriličeno u Izložbenom salonu MMČ-a.

PROGRAM:

  • 18 – 19 h svečano otvorenje u atriju
  • 19 – 20 h prigodna izložba u salonu o općini Selnica
  • 20 – 21 h namatanje Pikača i prezentacija Oldtimer muzeja Šardi u atriju
  • 18 – 01 h stalni postavi otvoreni za razgled