Najavljujemo 21.08.2017. 12:07. Zadnja izmjena: 21.08.2017. 12:14.

Svečanost

25. godišnjica izgradnje kapele Kraljice Mira u Zaveščaku

U nedjelju, 27. kolovoza u mjestu Zaveščak, koje spada u Župu svetog Marka evanđelista u Selnici u Gornjomeđimurskom dekanatu, održat će se svečanost povodom 25. godišnjice izgradnje kapele Kraljice Mira. Euharistijsko slavlje tim će povodom kod kapele u 11 sati predvoditi varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak.

Nakon što je ozdravio od teške bolesti Ljudevit Peras zavjetovao se zajedno sa suprugom Katarinom da će izgraditi svojim rukama kapelu na čast svetom Josipu. Bez obzira na to što 1989. godine od ondašnje vlasti u Čakovcu nije dobio potrebne papire i dozvolu za gradnju, iskopao je temelje i položio kamen temeljac. Već iduće, 1990. godine, u Hrvatskoj se događaju promjene. Održani su prvi višestranački izbori u svibnju, a u kolovozu započinje pobuna jednog dijela srpskoga pučanstva, tzv. balvan revolucija, koja 1991. godine prerasta u vojnu agresiju čime je započeo Domovinski rat.

Kako je započeo rat, Ljudevit i Katarina odustaju od prvotnog nauma da izgrade kapelu na čast svetom Josipu i odlučuju kapelu posvetiti Blaženoj Djevici Mariji Kraljici Mira. U gradnji je Ljudevitu napose pomogao Andrija Hrženjak svojim majstorskim i zidarskim umijećem. Pomogao je i nećak Blaženko, hrvatski branitelj, koji je prije odlaska na ratište ručno iskopao zemlju oko kapele za gromobran. Nažalost, izgubio je život kao pripadnik HOS-a 17. svibnja 1992. godine na hercegovačkom ratištu kod Livna. Vrijedi spomenuti i to da su Ljudevit i Andrija gradili kapelu čak i onda kada su neprijateljski avioni nadlijetali Međimurje. Tako je kapelica 1992. godine dovršena. Brat Antun iz Kanade šalje kip BDM Kraljice Mira, te je kapela svečano blagoslovljena po rukama preč. Stjepana Slavičeka, tadašnjeg dekana i župnika u Raskrižju.

Nakon smrti Ljudevita i Katarine brigu za kapelu preuzima gđa Anica Malić, njihova nećakinja, i tu službu vrši već 12 godina. Sveta misa je u kapeli jedanput na godinu, tj. nedjelju nakon blagdana BDM Kraljice, 22. kolovoza. Kroz godinu se vjernici iz Zaveščaka redovito okupljaju na svibanjske i listopadske pobožnosti Blaženoj Djevici Mariji.