Najavljujemo 05.08.2019. 09:51. Zadnja izmjena: 05.08.2019. 09:51.

Program

Društveno-kulturni i umjetnički programi u zgradi Scheier do kraja godine

U petak, 9. kolovoza u 18 sati u zgradi Scheier u Čakovcu održat će se prvi umjetnički događaj u sklopu projekta Nove Prakse: Izvedba performansa Sve i ona 2.1 vizualne umjetnice Tare Ivanišević, umjetnice s osobitim interesom za performativna, privremena i okolnosna svojstva umjetničkih radova.

Umjetnica Tara Ivanišević diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu s titulom magistrice Animiranog filma i novih medija. Njezini dosadašnji radovi rađeni su u različitim oblicima i medijima, interdisciplinarnog pristupa dok trenutno najviše radi s filmom, fotografijom, tekstom i izvedbom. Najnoviji tematski interesi su joj sistematičan 'tihi' rad, (ne)mogućnost i manifestacija užitka (u kapitalizmu) i tijelo kao prva razina materijalnosti / bivanja u svijetu. Izvedbom, odnosno performansom Sve i ona 2.1 autorica tematizira rod i performativnost istog. U proširenom smislu, pitanju roda i prepoznatljivosti "muških" i "ženskih" ljudskih karakteristika pristupa na sličan način, nanovo ih gradeći, afirmirajući, preispitujući, negirajući i ponekad prihvaćajući.

Društveno-kulturni i umjetnički programi u sklopu projekta Nove prakse

Projekt Nove Prakse koji u zgradi Scheier uspostavlja višenamjenski društveno-kulturni centar će od ovog ljeta pa sve do kraja 2019. godine ugostiti 10 novomedijskih, interdisciplinarnih i suvremenih društveno-kulturnih i umjetničkih programa. Ulaz na sve programe bit će slobodan. 

Kroz odabir programa cilj je potaknuti kvalitetnu produkciju te suvremenim sadržajima obogatiti centar grada Čakovca i Međimurske županije. Javnim pozivima projekta daje se potpora suvremenim umjetničkim sadržajima te se potiču proaktivni društveno-kulturni i umjetnički programi koji se bave aktualnim društveno-kulturnim temama interaktivnim pristupom kroz izložbe, predstave, performanse, projekcije, instalacije, intervencije, koncerte i sl.   U sklopu prvog javnog poziva za podršku društveno-kulturnim i umjetničkim programima u zgradi Scheier u 2019. godini odabrani su te će se predstaviti sljedećih 10 programa iz područja izvedbene, filmske, glazbene i likovne umjetnosti:  

  • 09.08. Sve i ona 2.1 // Tara Ivanišević
  • 04.09. Dijete od pijeska // Antonia Kuzmanić, Udruga za kulturu i sport Pozitivna sila
  • 10.10. Politički performans // Zvonimir Dobrović, Udruga Domino
  • 18.10. Čudesni svijet nadnaravnih bića // Iva Lulić
  • 02.11. Gušenje polikromije i Muzej lomova // Zagušljivi dim i Tina Čatlaić
  • 02.11. Das Unbehagen  // Bojan Koštić
  • 09.11. Zauvijek // Monika Rusak
  • 15.11. Priča o sloniću Babaru // Danijela Petrić, Udruga Mala opera
  • 22.11. III_IV // Vana Gaćina
  • 09.12. #pivilion_dot_net // Dina Karadžić, Umjetnička organizacija Format C