Najavljujemo 12.09.2019. 09:14. Zadnja izmjena: 12.09.2019. 09:15.

U subotu, 14. rujna u Čakovcu

Europski dan oralnog zdravlja

U subotu, 14. rujna, u Čakovcu će se na Trgu Republike od 10 do 12 sati obilježiti Europski dan oralnog zdravlja i početak Mjeseca oralnog zdravlja. Tom će se prigodom na štandu dijeliti edukativni letci, zubne paste i četkice, a u radionici će djeca vježbati četkanje zubi.

Europski dan oralnog zdravlja obilježava se 12. rujna svake godine, na inicijativu Vijeća europskih doktora dentalne medicine, a na inicijativu Hrvatske komore dentalne medicine od 12. rujna do 12. listopada obilježava Mjesec oralnog zdravlja.

Oralno zdravlje je, kao sastavni dio općeg zdravlja, bitno za kvalitetu života. Svjetska zdravstvena organizacija je definirala oralno zdravlje kao stanje zdravih i za funkciju sposobnih zuba i njihovih potpornih tkiva, uključujući zdravlje svih dijelova usne šupljine koji sudjeluju u žvakanju.

Najčešća oralna bolest je zubni karijes, jedna od najraširenijih bolesti današnjice od koje boluje 90 posto cjelokupnog čovječanstva i koja se javlja u svim dobnim skupinama. Prema SZO, 60-90 posto školske djece ima zubni karijes što ukazuje na ozbiljnost ovog zdravstvenog problema. Kao mjera učestalosti karijesa koristi se KEP indeks. Prosječni KEP indeks za neke razvijene europske zemlje je manji od 1,00, a za Hrvatsku nažalost 6,69. Hrvatski 12-godišnjaci nalaze se na samom dnu europske ljestvice sa KEP indeksom od 4,51. Posebno je zabrinjavajuća slika među populacijom od 35 do 45 godina jer je KEP indeks 16,21.

Mnogo je čimbenika povezano s pojavom karijesa. Najvažniji su svakako prehrambene navike i oralna higijena. Pretjerano konzumiranje slatke hrane, pogotovo između obroka, velik je rizični faktor za nastanak karijesa. Prema rezultatima jednog istraživanja 11 posto ispitanika uopće ne održava zubnu higijenu.  Potrebna je zato stalna sustavna edukacija cijelog društva, s ciljem uspostave navika pravilne prehrane i održavanja oralne higijene te redovitog posjećivanja stomatologa.