Najavljujemo 01.07.2016. 10:22. Zadnja izmjena: 01.07.2016. 10:57.

Centar za kulturu Čakovec

Humanitarni koncert za pomoć žrtvama potresa u Ekvadoru održat će se u Čakovcu 6. srpnja

U srijedu, 6. srpnja u 20 sati u Centru za kulturu Čakovec održat će se humanitarni koncert za pomoć žrtvama potresa u Ekvadoru.

Imat ćete prilike vidjeti i slušati: Tamaru Korunek, Filipa Hozjaka i Danijela Ota, Dječji zbor "Ribari sv. Jakoba", VIS "Agnus", Udrugu "Pjesma", "Ftičice", Pjevački zbor Grada Preloga, Crkveni zbor župe sv. Leonarda i druge.

Organizatori su Hrvatsko katoličko društvo medicinskih sestara i tehničara te Odjel otorinolaringologije Županijske bolnice Čakovec, a cijena karte je 30 kuna.

Inicijatorica ovog projekta je Lara Stanić koja priča o iskustvu radi kojeg je došla na ideju organizirati humanitarni koncert:

"Moje ime je Lara Stanić, specijalist sam ORL i kirurgije glave i vrata u ŽB Čakovec. Prije nekih 7 godina odlučila sam putovati u Ekvador. Igrom slučaja, ostala sam na aerodromima Europe 3 dana pa je, kada sam konačno stigla u Quito moja tura otišla bez mene.

Budući da sam putovala sama, imala sam pri ruci kontakt naše časne sestre, misionarke, Lenke Čović, koja je u Quitu osnovala zajednicu "Christo Misionero Orante". Završila sam na više dana kod nje i upoznala se s njenim humanitarnim radom.

Zajednica je medu limenim barakama 42 kilometra dugog Quita i pruža pomoć najsiromašnijima. Daju besplatno školovanje za 200 lokalne djece, daju im školsku odjeću i jedan topli obrok čime motiviraju roditelje da ih puste u školu. Žive vrlo skromno i skupljaju s ceste svakoga kome je potrebna pomoć.

Kada se dogodio potres, nazvala sam ih da vidim kako su. Njihova kuća nije pogođena, no osim što su pod svoje primili nekoliko unesrećenih, planiraju dostavu konzervirane hrane i deterdženta u obalni dio Ekvadora gdje ljudi zive u ruševinama kuća i čekaju da ih vlada obnovi.

Odlučila sam im pomoći pa sam kontaktirala nasu sestru Violetu Mati, predsjednicu čakovečkog ogranka Hrvatskog katoličkog drustva medicinskih sestara i tehničara te smo odlučili organizirati koncert od kojeg će sredstva biti dostavljena sestri Lenki."

Podsjetimo, 16. travnja ove godine Ekvador, Kolumbiju i Peru pogodio je potres koji se najžešće manifestirao upravo u Ekvadoru s magnitudom 7.8 stupnjeva po MMS ljestvici (ažuriranoj verziji nekadašnje Richterove skale). Ukupno je prijavljeno preko 660 poginulih i gotovo 28 tisuća ozlijeđenih ljudi.

Izvor: Iva Korunek, mag. logoped.; Lara Stanić, spec. ORL