Najavljujemo 10.11.2016. 12:26. Zadnja izmjena: 10.11.2016. 12:42.

Šafran - Berberović, Hlebec, Matulin

Izložba Preobrazba povijesnog u spomen na obitelj Zrinski u Muzeju Međimurja 18. studenog

Otvorenje izložbe Preobrazba povijesnog u spomen na obitelj Zrinski troje autora (Marike Šafran - Berberović, Krešimira Hlebeca te Lidije Matulin) održat će se 18. studenog od 18 sati u Muzeju Međimurja Čakovec.

Obilježavanje 450. godišnjice Sigetske bitke i pogibije Nikole Zrinskog Sigetskog u 2016. godini nije promaklo niti umjetnicima suvremenog izričaja. Na platformi ove iznimno važne povijesne teme autorski trojac predstavit će nam kroz prizmu vlastitog viđenja fragmente povijesne i kulturne ostavštine plemićke obitelji Zrinski. Naglasak je na poetskom diskursu i propitivanju, koje se suprotstavlja uobičajenom, formalnom pogledu na fenomen obitelji Zrinski. Unatoč tome što su navedeni autori izložbe, svi redom akademski obrazovani umjetnici, predstavnici različitih generacija i umjetničkih afiniteta, iz njihovih radova daju se iščitati zanimljive i neočekivane poveznice.

Marika Šafran - Berberović (Zagreb, 1935.) je provela djetinjstvo u Čakovcu gdje obitelj Šafran obitava još od vremena Zrinskih. Na zagrebačkoj ALU je diplomirala 1960. u klasi prof. Ive Režeka. Izlagala je više puta samostalno sa suprugom, akademskim slikarom Osmanom Berberovićem, a u Muzeju Međimurja 1970., 2003. i 2015. Zavičajno društvo Međimurje publiciralo je knjigu o radu slikarskog bračnog para Šafran - Berberović 2009. Marika Šafran je izlagala na brojnim skupnim izložbama HDLU-a u zemlji i inozemstvu. Bavi se i pisanjem poezije a objavila je zbirke stihova Boje i kistovi, Abeceda, 365 rečenica. Živi i stvara u Zagrebu.

Krešimir Hlebec (Čakovec, 1973.) diplomirao je na grafičkom odsjeku zagrebačke ALU 1998. u klasi prof. Z. Tišljara. Izlagao je na više samostalnih i skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Bavi se dizajnom i ilustracijom. Član je HDLU-a u Zagrebu. Radi kao profesor u čakovečkoj Graditeljskoj školi.

Lidija Matulin (Čakovec, 1987.) diplomirala je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci 2011. na katedri slikarstva pod mentorstvom Dine Trtovca. Izlaže na samostalnim i skupnim izložbama u i izvan Hrvatske. Sudjeluje na rezidencijama, kolonijama i likovnim simpozijima. Njeni su radovi dio privatnih i javnih kolekcija. Aktivni je sudionik lokalne umjetničke scene kao članica HDLU-a Međimurja i Centra za mlade CeZam.

Predgovor za katalog napisao je povjesničar umjetnosti Stanko Špoljarić, a izložba će nakon Čakovca biti postavljena u Zagrebu.

Izložba se može pogledati od ponedjeljka do petka 8 – 14,30 h, vikendom 10 – 13 h, a postavljena je do 4. prosinca.