Najavljujemo 19.01.2018. 09:03. Zadnja izmjena: 19.01.2018. 09:08.

Utorak, 26. siječnja

NOĆ MUZEJA U PRELOGU: Sjećanje na slavne speedwayjaške dane

Bogata sportska povijest kojom se Prelog može pohvaliti bit će predstavljena u Noći muzeja u tamošnjem Muzeju Croata insulanus. Presjek važnih sportskih trenutaka, od 1913. godine kad je u grad stigla prva nogometna lopta, bit će predstavljen izložbom Povijest sporta u Prelogu. Izložene će biti i karikature na temu sporta poznatog karikaturista Ivana Haramije Hansa, rođenog Preložanina, a poseban naglasak u gradu koji je dugo slovio kao grad speedwayja, bit će stavljen upravo na ovaj motociklistički sport.

Izložbom koja će biti postavljena u Knjižnici i čitaonici Grada Preloga posjetitelji će se moći prisjetiti slavnih speedwayjaških dana, upoznati se s mehanikom i tehnikom motora i utrka, provjeriti svoje znanje u speedway trivia kvizu, te porazgovarati s legendama ovog sporta uz projekciju utrka koje su se nekad vozile u Prelogu.

Osim sportskih sadržaja u Noći muzeja moći će se razgledati i stalni postav iz zbirke prof. dr. sc. Matije Berljaka, poseban je program osmišljen za one najmlađe, a za glazbu će se ove godine pobrinuti pop-rock sastav Genova te gudači varaždinske Glazbene škole.

Muzej svoja vrata otvara u 18 sati, trivia kviz počinje u 19 sati, a razgovor s nekadašnjim vozačima speedwayja u 19.30. Također, osigura li hrvatska rukometna reprezentacija prolazak u polufinale, prijenos utakmice organizirat će se u Muzeju čija će vrata biti otvrena do 1 sat iza ponoći.