Najavljujemo 07.05.2019. 08:33. Zadnja izmjena: 07.05.2019. 08:45.

Ususret Urbanovu

O danima vina govori David Štampar

Veliki jubilej koji ove godine obilježava manifestacija Urbanovo, prilika je za razgovor s Davidom Štamparom, predsjednikom Društva vinogradara i vinara Međimurja Hortus Croatiae. David Štampar prije nekoliko tjedana, ponovno je izabran za predsjednika Društva na novi mandat od četiri godine. 

Više o XX. jubilarnoj manifestaciji Urbanovo saznajte klikom na link


  • Pred nam je jubilarna dvadeseta manifestacija Urbanovo. Kada danas gledate s odmakom pa proteklih dvadeset godina, što možete reći o manifestaciji i njezinom razvoju jer ste druga generacija vinara? 

 - Danas možemo reći da je Urbanovo manifestacija nacionalnog karaktera što je u počecima bio i cilj koji je danas, nakon 20 godina postignut.

  • Koji su noviteti ovogodišnje manifestacije, kakav je program?

 - Svake godine želimo biti što bolji i svake godine dižemo nivo manifestacije, pa smo za ovu godinu pozvali  Erica Zwiebela MS, jedan od dvjesto master sommeliera na svijetu, koji će održati masterclass radionice u sklopu manifestacije Urbanovo. Eric Zwiebel rođen je u Alsaceu u Francuskoj. Titulu Master Sommelier osvojio je 2001. godine. Položio je i ispit za međunarodnu ASI diplomu 2018. godine s rezultatom „Najbolji od najboljih”, što je prvi put otkad se organiziraju ispiti za ovu diplomu. Tu je i Siniša Lasan, Advanced sommelier MS, Wset 3 (višestruki prvak u soommelierstvu Hrvatske i ocjenjivač na natjecanju Decanter World Wine Awards). Eric Zwiebel i Siniša Lasan, kušat će vina naših vinara i dati nam poruku za budućnost, a održat će i masterclass radionice. Poznati Slovenski chefom Igor Jagodic, koji je ujedno Gault & Millau Chef 2019. godine u Sloveniji, uparit će naša međimurska vina sa svojim gastronomskim delicijama.

  • U Društvu vinara i vinogradara Hortus Croatiae okupljate 24 vinara. Posljednjih godina primjetni su pomaci u vašem razvoju i afirmaciji međimurskih vinara na vinskoj sceni. Koje ste sve mjere poduzeli za ovaj veliki iskorak?

 - Prije svega naši vinari rade na sebi i na kvaliteti vina pa je stoga po meni to jedan od glavnih razloga. Kroz klonsku selekciju Pušipela, kroz novu dizajniranu bocu za Pušipel i zadnji projekt MLADO MEĐIMURJE uspjeli smo afirmirati naša vina i sve više i lakše idu na vinske karte restorana diljem Hrvatske, a i po svijetu. I po meni ono najbitnije je da su naša vina laka za razumjeti - lagana, svježa i aromatična - to je odlika našeg vinogorja.

  • Je li na te promjene utjecala i smjena generacija? Znamo da su brojne vinarije preuzele „mlađe snage“ recite nam nešto o tome.

 - Naravno da je. Sreća je ta da su nam roditelji povjerili i prepustili da izrazimo svoje poslanje. Ipak treba priznati da su nas oni kreirali i školovali pa je sada i logično staviti nas u vatru što se pokazalo ispravnim.

  • Kakav je pogled u budućnost? Gdje vidite mjesto za napredak?

- Smatram da se sve više treba okrenuti ekološkoj i biodinamičkoj proizvodnji. Ubiti proizvodnji kakva je i nekad bila. Treba se vratiti na staro.

  • Po čemu bi izdvoji međimurske vinare? Koje su vaše posebnosti i najveća snaga?

 - Naša najjača karika je složnost. Mi smo shvatili da treba sjesti za stol i zajedno kreirati vinsku scenu. Jedan jaki ili poznati vinar je slaba karika u regiji u odnosu na više jakih i dobrih. To je onda snaga regije, a mi tu snagu imamo.

  • Kako vidite razvoj vinskog biznisa i koliko je on povezan s turizmom u Međimurju?

 - Znamo da 30% turista u svijetu posjećuje vinarije, i tu ne treba previše pametovati. Čim prije trebamo otvoriti što više kušaona u sklopu vinarija jer turisti koji posjećuju Međimurje žele i obilaziti naše vinarije.

  • Koliko je lokalna zajednica, stanovništvo i srodne struke prepoznala  napore koje vinari ulažu posredno u razvoj  Međimurja?

 - Treba napomenuti da je naša lokalna zajednica tj. općina shvatila da su vinari jaka karika i da nas podržava koliko god može. Dakle dobro surađujemo sa općinom i zajedno razvijamo budućnost kraja. Cilj je da svi brjegovi budu zasađeni vinovom lozom i da lokalno stanovništvo ima sve veće indirektne koristi. Međimurje svojom ljepotom prekrasnog krajolika, bogatom baštinom, gostoprimstvom uvijek ljubaznih domaćina, vrhunskim vinima i gastronomskim delicijama svojim gostima pruža jedinstven i neponovljiv doživljaj. Sve je to ucrtalo Međimurje na kartu atraktivnih turističkih destinacija koje posjećuje velik broj turista, a međimurski vinari tome daju svoj doprinos.

Izvor: 3341