Najavljujemo 24.05.2016. 11:21. Zadnja izmjena: 24.05.2016. 11:25.

Sportske igre

Obilježavanje Svjetskog dana nepušenja u srijedu, 25. svibnja u Osnovnoj školi Prelog

Svjetskog dana nepušenja održat će se u srijedu, 25. svibnja u 10 sati u Osnovnoj školi Prelog pod motom „Nemoj u cigareti tražiti sreću, u sportu ćeš naći puno veću“.

Ove će se godine u našoj županiji Svjetski dan nepušenja obilježiti sportsko rekreativnim igrama učenika šestih razreda osnovnih i prvih razreda srednjih škola te će se time uklopiti u brojna događanja kojima se obilježava kampanja Krećimo se sada (NowWeMove ) i Tjedan promicanja tjelesne aktivnosti (MOVE Week). Članovi  Udruge sportske rekreacije „Sport za sve“ Mala Subotica osmislili su i provesti će s učenicima sljedeće igre: „činkanje“, „gumi slalom“, nabacivanje kolutova, gađanje čunjeva, bacanje potkove i gađanje lopticom. Istovremeno će za  voditelje školskih preventivnih programa biti  organiziran tečaj nordijskog hodanja.

Prigodni edukativno zabavni program, koji će prethoditi natjecanjima, osmislili su članovi Društva Naša djeca Prelog i Udruge mladih Efekt iz Preloga.

Studentica 6. godine Medicinskog fakulteta u Zagrebu Stela Sobočanec održat će predavanje za učenike o štetnosti pušenja, s naglaskom na loš utjecaj koji pušenje ima na tjelesnu spremnost i sposobnost bavljenja sportom, a nakon toga će se svojim vršnjacima predstaviti učenici koji su uspješni sportaši. Na kraju će svi učenici  biti pozvani da se uključe u ples na muziku Ode radosti.

U obilježavanju Svjetskog dana nepušenja Zavod za javno zdravstvo MŽ već tradicionalno surađuje i sa Županijskom ligom protiv raka Čakovec te će i ove godine za sve zainteresirane  djelatnici Odjela pulmologije ŽB Čakovec u suradnji s tvrtkom Cipla Zagreb provoditi spirometriju - funkcionalnu pretragu pluća koja rano može upućivati na oštećenje pluća kao posljedicu pušenja.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila  je 31.svibnja Svjetskim danom nepušenja kako bi se potaknule sve zemlje na provođenje preventivnih aktivnosti usmjerenih suzbijanju epidemije pušenja koje se smatra glavnim izbježivim čimbenikom rizika za nastanak brojnih bolesti koje su uzrok prijevremenog umiranja 10% svjetskog stanovništva. 

U Hrvatskoj je otprilike svaka treća odrasla osoba pušač, a prema procjenama stručnjaka godišnje umre oko 10 000 ljudi od bolesti povezanih s pušenjem, što je gotovo svaka peta umrla osoba. Obolijevanje i smrtnost najizraženiji su u srednjoj i starijoj odrasloj dobi, ali se navika pušenja najčešće stekne u adolescentnoj dobi.