Najavljujemo 05.12.2017. 23:02. Zadnja izmjena: 05.12.2017. 23:09.

21. siječnja

PD Bundek poziva sve drage prijatelje i planinare na 20. Vincekov pohod

Pozivamo vas na tradicionalni zimski 20. po redu Vincekov pohod koji će se održati u nedjelju, 21.1.2018. Pohod organiziramo po međimurskim bregima i to po svakom vremenu s ciljem da obilježimo Dan svetog Vinka, zaštitnika vinogradara. Mnogi smatraju da je upravo na Vincekovo, odnosno 22. siječnja "službeni" početak vegetativnog ciklusa vinove loze i obično si toga dana vinogradari zažele sretnu novu vinogradarsku godinu. Godine 2010. i 2016. Hrvatski planinarski savez proglasio je naš pohod najboljom planinarskom akcijom u RH te smo za organizaciju Vincekovog  pohoda primili Godišnju nagradu HPS-a.

Pozivamo Vas, poštovani planinari, da nam se pridružite na pohodu po vinorodnim brežuljcima. Nijedan od njih nije viši od 300 metara. Petnaestak kilometara lako se prijeđe za 4-5 sati kraj mnogih stajanki i odmorišta.

Put započinjemo u Toplicama Sv.Martin i nastavljamo preko vinorodnih brežuljaka Grkaveščaka i Venca do Gradiščaka, Kapelščaka, Koncovčaka, Baloga i Bundeka. Nakon nekoliko usputnih stajanki u bregovitom dijelu (na nekima do njih  bit će tradicionalan Vincekov obred), krećemo prema Murskom Središću, najsjevernijem hrvatskom gradu. Spuštamo se u ravničarski dio i potrebna su nam  još neka dva kilometra do sportske dvorane u kojoj je kraj našeg hodanja, a početak planinarske veselice uz glazbu, jelo i piće (grah, hrenovke, kobasice)- hrana i piće nije uključeno u startninu pa vas molimo da to objasnite svojim članovima koji dolaze na pohod.

"Na dan sv. Vinka vinogradar ide v gorice po sakomu vremenu, pa i po dežđu i po snegu", pa je tako i naš pohod predviđen bez obzira na vrijeme. Nadajmo se dobrom vremenu jer poslovica kaže:

Če Vinka sunce peče,
v lagve vino teče.

Start je između 8 i 9 sati u Toplicama Sv.Martin, na parkiralištu Toplica.
Iz Murskog Središća će ujutro od 7.10 do 8.45 sati voziti besplatni autobusi u Toplice.
Za one koji dolaze svojim prijevozom:  u Toplice je najlakše doći cestom M. Središće – Štrigova, skretanje kod Sv. Martina u naselju Brezovec. Iz smjera Slovenije preko graničnog prelazaGibina i nakon 5 kilometara, u Brezovcu desno, smjer Vučkovec ili Toplice sv. Martin. Prijedlog za sve one koji dolaze autom- ostaviti ih na parkiralištu u M. Središću i do Toplica idite autobusom kako kasnije ne bi morali po automobile.

Startnina je 15 kn za odrasle, za djecu je nema. U cijenu je uračunat prijevoz iz Murskog Središća (za one koji ne dolaze svojim busom), simboličan poklon ( iznenađenje), kontrolni kartončić (potvrdi se na cilju u dvorani) te kruh sa slaninama i žestica na startu. Listić startnine na kraju u dvorani potrebno je priložiti za pečat u kontrolnom kartončiću.

Svaki sudionik za 10., 15. 20. Vincekov pohod dobiva nagradu.

Molimo vodiče skupina da na startu kod info-punkta prijave svoje društvo i preuzmu kontakt brojeve domaćih vodiča ili HGSS- službe u slučaju potrebe.

Izvor: PD "Bundek" Mursko Središće