Najavljujemo 07.05.2019. 08:32. Zadnja izmjena: 07.05.2019. 08:49.

Urbanovo

Pođite s nama putevima jedinstvenih, laganih, svježih i aromatičnih vina

Druga polovica mjeseca svibnja tradicionalno je rezervirana za manifestaciju Urbanovo, a Međimurje postaje regionalno enogastronomsko središte koje posjećuju svi ljubitelji izvrsnih vina i dobre hrane. Ovogodišnja jubilarna dvadeseta manifestacija Urbanovo 2019. održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar - Kitarović te pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede.


Festival Pušipela

Manifestacija Urbanovo 2019. započinje Festivalom Pušipela, koji se održava od petka do nedjelje, 17. do 19. svibnja. Na Festivalu Pušipela, svoja će vina predstaviti 24 vinarije koje su članice Društva vinogradara i vinara Hortus Croatiae: Agromeđimurje – Podrum Štrigova, Vina Alojz Novak, Vinogradarstvo i podrumarstvo Belović, Vinarija Cmrečnjak, DGA Pjenušci, Vinska kuća Dvanajščak-Kozol, Izletište Vinska kuća Hažić, Vina Horvat, Vinogradarstvo i podrumarstvo Jakopić, Vino Kerman, Vinarija Kocijan, Vina Kojter, Vinska kuća Kossi, Vina Kunčić, Vina Lovrec, Vina Medenjak, Vinarija Munđarov breg, Vina Nemec, Vinarija Novak, Vina Preiner, Solum Vinarija, Vinarija Štampar, Vinogradarstvo i podrumarstvo Tomšić i Vinarija Turk.


Sam festival u znaku je Pušipela – autohtone međimurske sorte vina i zaštićene robne marke, za koju organizatori iz Društva vinogradara i vinara Hortus Croatiae i Međimurska županija provode klonsku selekciju s ciljem dobivanja klona Pušipel i daljnje zaštite autohtonosti, s obzirom da se navedena sorta smatra jednom od samo nekoliko hrvatskih autohtonih sorti. Međimurski vinari kreirali su i unikatnu bocu u koju se puni vino sorte Pušipel, što je prvi takav primjer u cijeloj Hrvatskoj.

Drugog tjedna manifestacije, u petak i subotu, 24 i 25. svibnja, održat će se Dani otvorenih podruma. Međimurski vinari u svojim vinarijama organiziraju prigodan program i ponudu koja iz godine u godinu privlači sve veći broj gostiju.

Vinski bal i okusi

Manifestacija tradicionalno završava Vinskim balom. Ovogodišnji Vinski bal održat će se u petak, 31. svibnja, u restoranu Terbotz. Svi će posjetitelji manifestacije moći uživati i u gastronomskoj ponudi međimurskih restorana, koji na svom meniju nude domaće specijalitete sljubljene s međimurskim vinima, ali i u radionicama te predavanjima o učenju Rudolfa Steinera.

Miris mladosti

Manifestacija Urbanovo iz godine u godinu privlači sve veći broj vinskih entuzijasta, ali i onih koji se žele upoznati s ljepotama kontinentalne Hrvatske, a Međimurje se ima s čime pohvaliti. Od izvrsnih vina i bogate gastronomske ponude do prirodnih ljepota. Tome svakako i pridonosi i sve veći iskorak međimurskih vinara na domaćoj vinskoj sceni. Posljednjih godina, međimurski vinari zajedničkim snagama rade na podizanju kvalitete manifestacije, ali i svoje ponude.

Tako je prošle godine predstavljen projekt Mlado Međimurje, kroz koji je šest međimurskih vinarija - Štampar, Dvanajščak-Kozol, Cmrečnjak, Kocijan, Kunčić i Preiner, po prvi puta u Hrvatskoj na tržište plasiralo mlada, svježa, mirisna vina različitih bijelih sorti pod jednim nazivom – Mlado Međimurje.

O kvaliteti vina govore brojna domaća i međunarodna priznanja koja su osvojena na prestižnim vinskim natjecanjima, među kojima su i medalje na natjecanju Decanter World Wine Awards.

Dosezi i ciljevi

Prošle je godine predstavljen novi koncept manifestacije s potpuno novim vizualnim identitetom dvorane tijekom Festivala Pušipela, koji je oduševio mnogobrojne posjetitelje.


Veliki jubilej koji ove godine obilježava manifestacija Urbanovo, prilika je za razgovor s Davidom Štamparom, predsjednikom Društva vinogradara i vinara Međimurja Hortus Croatiae. David Štampar prije nekoliko tjedana, ponovno je izabran za predsjednika Društva na novi mandat od četiri godine. Cijeli intervju pročitajte klikom na link ovdje. 

Izvor: 3341