Najavljujemo 25.10.2018. 14:24. Zadnja izmjena: 25.10.2018. 14:31.

Bogat i raznovrstan program

Pravo Martinje je u Svetom Martinu na Muri

Tko će organizirati najbolju feštu i mnogobrojna događanja Martinju u nagovijest ako neće Općina Sveti Martin na Muri? Oni su i ove godine u suradnji s Turističkom zajednicom Općine Sveti Martin na Muri pobrinuli da program bude bogat i raznovrstan, a počinje već prvog vikenda u studenom te svoj vrhunac dostiže na sam vikend Martinja.

Umjetnost i mise kao uvertira vinskom blagdanu

Od prve subote u studenom u Galeriji iznad ureda Općine od 18 sati možete pogledati Izložbu Likovne republike. U nedjelju 4. 11., pogledajte predstavu Pred Martinje s početkom u 17 sati, koja će se održati na Župnom dvoru i za koju je zaslužna Dramska sekcija HKUU Sveti Martin. Umjetnički tjedan nastavlja se u glazbenom tonu, pa dođite u srijedu u Župnu crkvu svetog Martina biskupa na koncert Edmunda Andlera Borića i Gorana Končara s početkom u 19 sati. Radni tjedan završava u četvrtak Svetom misom u 18 sati i Martinjskom procesijom u petak u 18 sati uz promociju koverte i pečata o župnoj crkvi povodom 550. godine od početka gradnje crkve.

Gulaš uz tamburaše i film o svetomartinskoj župi

Za zagrijavanje prije glavnog događanja u subotu 10. 11. već od 11 sati održava se natjecanje u kuhanju Martinjskog vinskog gulaša. Sve prisutne zabavljat će TS Zrin, od 15 sati dođite na degustaciju, a u 16 sati saznajte tko je skuhao najbolji gulaš. Cijelo to vrijeme svetomartinski OPG-ovi, ali i oni iz drugih općina, izlagat će svoje proizvode. Voditelj programa bit će Svetomartinski Vanjček. U 18 sati održat će se misa i promocija dokumentarnog filma i letka o župnoj crkvi povodom 550. godine od početka gradnje crkve.

Blagoslov vina, besplatna guska, kesteni uz koncert Žige

Na samo Martinje, 11. studenog, nakon nedjeljne mise u 7,30 sati održat će se blagoslov vina u centru Svetog Martina uz podjelu besplatne guske i kestena. U 11 sati održat će se svečana koncelebrirana Sveta Misa. Nakon mise, svakako dođite okusiti tipičnu martinjsku gusku koja će se dijeliti besplatno, isto kao i kesteni. S početkom u 16 sati u Kongresnoj dvorani iznad ureda Općine održat će se svečana sjednica Općinskog vijeća uz prigodni program. U 17 sati počinje prava zabava: koncert Mirka Švende Žige na Trgu Svetog Martina uz proglašenje najboljeg vina i krštenja mošta na tradicionalni način.

U petak 16. 11., u Galeriji iznad ureda Općine otvorit će se izložba Hrvatskog restauratorskog zavoda s početkom u 18 sati, a u subotu 17. 11. dođite na Susret zborova povodom svete Cecilije u Crkvi sv. Ane u Hlapičini u 17 sati.

Martinje se u Svetom Martinu slavi njegovanjem raznih običaja kojima je kruna krštenje vinskog mošta te se tako nastavlja prava martinjska tradicija, a svi željni dobre atmosfere su dobrodošli!

Izvor: Scribo PR