Najavljujemo 08.10.2020. 23:55. Zadnja izmjena: 13.10.2020. 08:47.

Čakovec

Predavanje u petak, 16. listopada: Nemrtvi – folklor vampira istočne i srednje Europe

Ne još tako davno, prije nekih stotinjak godina u pojedinim selima Transylvanije, mještani su polagali iznimnu pažnju kako bi sve svoje poslove vezane uz boravak na otvorenom dovršavali prije zalaska sunca jer nisu htjeli da se njih ili članove njihovih obitelji dočepa – Strigoi ili pak Moroi.

Ta su stvorenja bila duži niz stoljeća pravi strah i trepet svakog rumunja koji je kao obranu protiv njih vrlo često nosio vijence češnjaka oko vrata, a i konzumirao ga kad god je bio u prilici.

No, kako stvari stoje to je stvorenje bilo noćna mora mnogim narodima tijekom povijesti
Naime, nema kontinenta, države ili nacije koja se barem tijekom jednog dijela svoje povijesti nije susrela sa ovim opasnim po život krvolocima folklora. Osim toga, postojala je velika opasnost da prilikom susreta sa ovim noćnikom i sami postanete jedan od njih….

  • Ekimmu, Lamia, Empusa, Liderc, Dearg Due, Vrykolakas, Upir, Blutsauger, Cadaver Sanguisuga, Nosferatu – samo su neka od imena stvorenja noći koje po svemu sudeći svoje internacionalno ime duguje – slavenima jer zahvaljujući upravo balkanskim zemljama, tijekom 18. stoljeća pojavljuje se ime – vampir

Što je zapravo vampir ? Kako i na koji način funkcionira ? Koje su priče i legende vezane uz to stvorenje ? Koje su povijesne osobe dobile epitet vampira već za vrijeme života ? Čemu služi glogov kolac, a čemu češnjak ? Zašto je carica Marija Terezija osnovala ‘vampirski odred’ ? Kako su i na koji način pisci gotičkih novela u 19. st doprinijeli popularnosti ovih bića ? Što kažu urbane legende, da li postoje?

Otvorite kriptu, zavirite u grobove i doznajte sve o vampirima u priči – ‘Nemrtvi’ – folklor vampira istočne i srednje Europe…..

Predavanje Nemrtvi – folklor vampira istočne i srednje Europe održat će se u Čakovcu, u zgradi Scheier, u petak, 16. listopada od 19 do 20:30 sati Kristijan Petrović.

Nije preporučeno za mlađe osobe.