Najavljujemo 17.09.2019. 10:03. Zadnja izmjena: 17.09.2019. 10:08.

U Čakovcu, 24. rujna

Radionica o konkurentnoj poljoprivredi

U Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje u Čakovcu održat će se u utorak, 24. rujna radionica Znanje i razvoj: Inovacijama do konkurentne poljoprivrede.

Namijenjena je predstavnicima poljoprivredno-prehrambenog sektora, kako bi se upoznali s novostima u sektoru poljoprivrede i mogućnostima financiranja projekata. Radionica počinje u 10 sati, a sudjelovanje je besplatno uz prethodnu prijavu.

Radionica kreće od polazišta da je za jačanje konkurentnosti poljoprivredno-prehrambenog sektora u Hrvatskoj nužna modernizacija i diversifikacija prema proizvodima s dodanom vrijednosti i veći oslonac na znanje i inovacije. Također, olakšavanje pristupa produktivnom kapitalu dovode do nužno potrebnog poticaja za rast produktivnosti rada u hrvatskoj poljoprivredi. Ograničen pristup financijskim sredstvima, modernim tehnologijama, tržištu, kao i nedostatan poduzetnički kapacitet i znanje, otežavaju transformaciju malih poljoprivrednih gospodarstva u učinkovita srednje velika gospodarstva.

Putem radionice žele se okupiti predstavnici poljoprivredno-prehrambenog
sektora kako bi se prenijela nova znanja i informacije o mogućnostima financiranja projekata u nadolazećem razdoblju, s ciljem unaprjeđenja tehnoloških mogućnosti i uvođenja inovacija u poslovanju. Prijenos znanja i informacija o raspoloživim financijskim sredstvima za poljoprivredno-prehrambeni sektor u okviru Programa ruralnog razvoja RH do kraja postojećeg programskog razdoblja, o budućem programskom razdoblju i Zajedničkoj poljoprivrednoj politici (ZPP) koja će se usredotočiti na modernizaciju sektora poticanjem korištenja i širenja znanja, inovacija i uvođenja digitalizacije te primjena postojećih znanja i tehnologija u poljoprivredi.

PROGRAM
10.00 – 10.15 Okupljanje sudionika i uvodni govor
10.15 – 10.30 Predstavljanje novog ureda u Impuls savjetovanja za pripremu i provedbu EU projekata
10.30 – 11.00 Razvoj poljoprivrednih gospodarstava kroz raspoložive programe i natječaje, Valentina Hažić, Izvršna
direktorica Impuls savjetovanje d.o.o.
11.00-11.30 Budućnost financiranja poljoprivrede u Hrvatskoj u okviru nove ZPP, Mladen Jakopović, Predsjednik
Hrvatske poljoprivredne komore
11.30 – 11.45 Pauza za kavu
11.45 - 12.15 Strateški izazovi u poljoprivredi i moguća rješenja, Zvjezdana Blažić, Geja savjetovanje
12.15 – 12.45 Jačanje inovativnih kapaciteta u poljoprivrednoj proizvodnji, dr.sc. Tomislav Kos, Odjel za ekologiju,
agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru
12.45-13.30 Speed dating s EU ekspertima (individualno savjetovanje korisnika)
13.30 Druženje sudionika uz domjenak