Najavljujemo 22.07.2016. 08:58. Zadnja izmjena: 22.07.2016. 09:08.

Ljeto uz Muru 2016.

U Murskom Središću ove godine Sajam domaćih proizvoda, Murska alka, Gradski kotlić...

Manifestacija Ljeto uz Muru ove će se godine održati od 4. do 7. kolovoza. Među mnoštvom programa najpoznatiji su Sajam domaćih proizvoda, zatim Murska alka i Gradski kotlić koji iz godine u godinu privlače sve više publike.

Prošle je godine najposjećeniji događaj u sklopu manifestacije bio koncert Miroslava Škore, pa će ovaj put publika uživati u dva koncerta: u četvrtak, 4. kolovoza na gradskoj će šetnici nastupiti popularni tamburaški sastav Gazde, a dan kasnije, 5. kolovoza, grupa Magazin.

U petak i subotu, 5. i 6. kolovoza, od 9 sati pa do večeri na šetnici će se održavati likovne radionice za djecu predškolske dobi i osnovnoškolce kako bi djeca samostalno, kroz izradu jednostavnih uporabnih il ukrasnih predmeta tematski povezanih sa poviješću rudarstva savladala osnove pravilnog korištenja različitih materijala i likovnih tehnika. U likovnim radionicama za odrasle sudjelovat će likovne kolonije iz Međimurske i Varaždinske županije, Slovenije i Mađarske.

Tradicionalni, osmi po redu Sajam domaćih proizvoda, koji na šetnici promovira obiteljska poljoprivredna gospodarstva, udruge koje se bave izradom unikatnog nakita i suvenira te stare zanate, održat će u subotu, 6. kolovoza od 16 sati. Usporedno sa Sajmom, na šetnici uz Muru, u organizaciji Rudarskog zbora, održat će se i 7. Murska alka, zabavno ekipno natjecanje koje od Sinjske alke razlikuje upotreba starih međimurskih pomagala - taljiga, korita i rudarskog alata. Tog će dana posjetitelji na šetnici uz Muru moći razgledati i oldtimer automobile i motocikle. Događaj je međunarodnog karaktera pa će svoje ljubimce predstaviti gosti iz Slovenije, Mađarske i Austrije. U 21 sat posjetitelje očekuje rock koncert na kojem će nastupiti pet nacionalnih i inozemnih izvođača.

Slika Turističke zajednice Grada Mursko Središće - gradska šetnica

Posljednjeg dana manifestacije, u nedjelju 7. kolovoza, ribnjak Zelešće bit će domaćin Gradskog kotlića, kulinarskog natjecanja u kojem će sudjelovati pedesetak ekipa iz Međimurja, Slovenije i Mađarske. Oni će oko podneva posjetiteljima dijeliti porcije svojih specijaliteta. U sportsko - rekreacijskom centru Zalešće nastupit će i folklorna i tamburaška društva iz Slovenije, Mađarske, Austrije i Hrvatske.

Na sportskim terenima su u prijepodnevnim satima organizirane međunarodne sportske igre za djecu, a u poslijepodnevnim za one nešto starije. Na jezeru Napolitanke od 7 do 15 sati održavat će se natjecanje Napolitanke kup u kojem će snage odmjeriti ribolovci s područja Međimurske županije, Slovenije, Mađarske. U 21 sat na parkiralištu uz šetnicu zapjevat će šibenska Klapa Mirakul.

Tijekom održavanja manifestacije Ljeto uz Muru 2016., na šetnici će biti postavljeni punktovi koji će prezentirati rudarstvo, rudarske kulinarske specijalitete – rudarske kolače, rudarske alate, rude i fosile, a moći će se razgledati i drvena konstrukcija rudnika sa separatorom i vagonima huntekima.