Najavljujemo 07.08.2019. 08:35. Zadnja izmjena: 07.08.2019. 08:50.

Udruge MIK i MIS

Upisi u "Ljetni informatički kamp 2019."

Udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS) i Međimurski informatički klub (MIK) i ove godine organiziraju svoj tradicionalni ljetni informatički kamp. Učenici osnovnih i srednjih škola, bez obzira na predznanje, svladat će i ojačat vještine programiranja, algoritama, rješavanja problemskih zadataka, robotike, 3D modeliranja i 3D ispisa. Sudjelovanje za učenike je potpuno besplatno.

Program kampa podržavaju Međimurska županija i Grad Čakovec. Tečajevi će se održavati u prostorijama partnera kampa, Tehnološko-inovacijskog centra (TICM) Čakovec, Bana Josipa Jelačića 22B.

Radionice se provode u grupama od 15 učenika. U slučaju da je broj prijava veći od broja mjesta na radionicama, prednost imaju prijave koje su napravljene ranije. U slučaju manjeg broja prijavljenih učenika, moguće je da se trajanje radionice produži. Roditelji će nakon završetka prijava biti informirani putem e-maila o svim potrebnim detaljima.

Ljetni informatički kamp 2019. održati će se u terminu od 19. do 30. kolovoza 2019. godine. Kroz ukupno 50 sati održat će se 3 radionice za 6 grupa:

  • Moje prvo programiranje grupa (2. – 4. razred OŠ) – 20., 21., 22. i 23. 8. u terminu 9:30 – 11:30
  • Moje prvo programiranje grupa (2. – 4. razred OŠ) – 27., 28., 29. i 30. 8. u terminu 9:30 – 11:30
  • Robotika grupa (3. – 6. razred OŠ) – 19. i 20. 8. u terminu 19:00 – 21:00
  • Robotika grupa (3. – 6. razred OŠ) – 22. i 23. 8. u terminu 19:00 – 21:00
  • 3D modeliranje i ispis grupa (7. OŠ – 4. razred SŠ) – 20., 21., 22. i 23. 8. u terminu 17:00 – 19:00

Moje prvo programiranje – 2. do 4. razred OŠ

Programiranje je iznimno važno za razvoj djetetovog načina razmišljanja u rješavanju problemskih zadataka. Polaznici će naučiti ovladati novim načinima razmišljanja koji će im pomoći u rješavanju  velikog spektra problema iz svakodnevnog života. Moje prvo programiranje je radionica za najmlađe programere i provodi se u grafičkom programskom jeziku Scratch. Programiranje u Scratchu potpuno je vizualno. Djeca pišu programe na način da kombiniraju gotove blokove u veće cjeline - programe. Cilj je podizanje interesa kod najmlađih učenika, razvoj analitičko-logičkog razmišljanja i što „bezbolniji“ ulazak u svijet programiranja.

Robotika – 3. do 6. razred OŠ

Radionica je namijenjena osnovnoškolcima koji žele naučiti osnove programiranja. Polaznici će sastavljati robotsko vozilo korištenjem mBot paketa, programirati ga u grafičkom programskom alatu mBlocks i  isprobavati sposobnosti svog robota u savladavanju raznih prepreka i izazova na robotskoj stazi. mBot je jednostavna kombinacija programiranja, elektronike i robotike. Hardverski dio se sastoji od 38 dijelova baziranih na Arduino procesoru, sa ulaznim senzorima svjetla, tipkama, ultrazvučnim senzorom udaljenosti, infracrvenim prijemnikom te senzorom za praćenje linije. Izlazni uređaji u mBot paketu su 2 motora, RGB i infracrvena LE dioda te zvučnik. mBlocks kao platforma za izradu mBot aplikacija se sastoji od grafičkog korisničkog sučelja sličnog Scratch-u, namjenjenog za početnike u programiranju.

3D modeliranje i ispis – 7. razred OŠ do 4. razreda SŠ

Praćenjem najnovijih događanja iz svijeta tehnologije, identificirali smo 3d ispis kao iznimno važno područje, koje s vremenom dobiva sve veći značaj i važnost u području STEM-a i „maker“ kulture. Pojavom cijenom pristupačnih, a kvalitetom i mogućnostima iznimno naprednih 3d pisača, dobili smo priliku našim korisnicima pružiti kvalitetnu edukaciju vezanu uz cijeli proces proizvodnje, od osmišljavanja ideje do 3d modeliranja. Radionica 3D modeliranja i ispisa uvest će polaznike u čaroban svijet 3d modeliranja. Radionica potiče razvoj vještina vezanih uz 3D modeliranje u jednom od najnaprednijih CAD sustava današnjice – Autodesk 360 Fusion. Učenici će svladati vještine vezane uz tehničko crtanje, projektiranje 3D modela i slično.

Prijavnica za upis učenika nalazi se ovdje.

Izvor: MIK