Pod međimurskim nebom 03.08.2018. 14:58. Zadnja izmjena: 03.08.2018. 15:07.

Finote na Frkanovskom tajerčeku

Pobjeda za temfanog piceka i gulaš s vrganjima

Čak dvadeset ekipa ukrstilo je kuhače na ovogodišnjem Frkanovskom tajerčeku, središnjem događaju manifestacije U srcu Međimurja, održane u subotu, 21. srpnja.

U dvije kategorije, slobodnoj i mamičnoj kuhinji, Međimurci su predstavili najbolje od domaće gastronomije, pa su o pobjednicima doista odlučivale nijanse. Da bi se naši amaterski majstori od kotlića dobro snašli i kao profesionalci potvrdio je i kuhar restorana Terbotz Goran Novak iz Dragoslavec Brega, uz kojeg su u žiriju još bili Rajka Čekunec i Robi Srnec.

Njihova su istančana nepca odlučila da je temfani picek s domaćim rezancima najbolje jelo koje su po receptu svojih baka spremile Sanja Topolnjak i Štefanija Ganzer iz Udruge žena Pretetinec, dok je drugo mjesto pripalo kukuruznim žgancima s vrhnjem, špekom i cvirkima Udruge Vredne roke iz Dragoslavca, a treće mjesto želučekovoj juhi koju su spravili članovi prve ekipe Društva športske rekreacije Grabanice iz Nedelišća, supružnici Mladen i Marta Mesarić.

Pobjedu su u konkurenciji slobodne kuhinje odnijeli članovi KUD-a Žiškovec Ivan Kraljić, Josip Srša i Dragutin Kneklin, svojim žiškovskim gulašem s vrganjima i šumskim borovnicama ubranim u šumi Bačkovec između Žiškovca i Vratišinca. Drugo mjesto pripalo je paprikašu sa šćukancima KUD-a Mura iz Murskog Središća, a treće mjesto u svojem prvom nastupu u Frkanovcu osvojile su članice Udruge žena Lopatinec svojom kotlovinom s povrćem.

Važan društveni događaj u svojem mjestu još su jednom organizirali članovi Udruge Frkanovčani, predvođeni predsjednikom Željkom Medvedom, a osim gastronomskog natjecanja, održan je i kratak nastup folklornih skupina, te sajam domaćih proizvoda lokalnih OPG-ova.