Pod međimurskim nebom 10.03.2018. 09:35. Zadnja izmjena: 10.03.2018. 09:35.

TURENČICA VERICA NOVAK

Pod našim su nogama pucale daske na pozornici

Međimurke i Međimurci znani su nadaleko i kao predani, ali samozatajni čuvari baštine. Među mnogim kulturno - umjetničkim društvima koji djeluju v međimurskom vrteku je i KUD Podturen, na čijem je čelu dugi niz godina Turenčica Verica Novak.

- Članicom KUD-a Podturen postala sam 1979. godine, na nagovor tadašnje tajnice Valerije Drvoderić koja je uz Miju Posedija, nekadašnjeg predsjednika, bila zaslužna za osnivanje i djelovanje našeg KUD-a. Krenuli smo s fašnikom. Naše tradicionalne drvene maske čaplje i štrki postale su prepoznatljiv simbol Podturna u svim krajevima. Učili smo plesati izvorna međimurska kola i pjesme te krenuli s nastupima. Pjevanju nas je podučavao Alojz Srpak koji je radio kao učitelj glazbene kulture u Osnovnoj školi Podturen. Kako nismo imali narodne nošnje, pečice, tibete, plećke i ostale dijelove te smo ih donosili smo od kuće, tko je što imao, a za tamburice smo novac sakupljali po selu, prisjeća se Verica.

 

Međimurska popevka, ples i običaji među kojima je starinski proces obrade lana, postali su dio njezine svakodnevice. U dugih četrdeset godina stekla je mnogo iskustva, što plesnog, što pjevačkog, mnoge mlade naraštaje naučila plesati izvorne međimurske plesove, odradila brojne nastupe na pozornicama diljem Hrvatske pa i šire. Iz njezinih je ruku izašlo nebrojeno mnogo cvijeća od papira, kinča, kako ga zovu Međimurci, kojeg je naučila izrađivati još kao djevojčica.

- Nekad su se cvijećem od papira kitile kuće za blagdane, a bilo je i neizostavna dekoracija na vjenčanjima. U posljednje vrijeme interes za dekoracije od papira sve su traženije, jer su posebne i drugačije. Najljepše je kad mladi pokažu interes za ostavštinu svojih predaka. Svojevremeno je u KUD-u Podturen bilo četrdesetak mladih članova, no taj se broj, nažalost, znatno smanjio, govori Verica.

 

RIZNICA

Riznica sjećanja na minula vremena ispunjena je brojnim uspomenama, koje baš kao i ljubav prema kulturnoj baštini nikad neće izblijedjeti.

- Sjećam se da su i daske na pozornicama pod našim nogama znale popucati koliko smo zdušno plesali, a znali su se dogoditi i padovi s pozornice, uz smijeh govori naša vedra sugovornica, koja među brojnim narodnim pjesmama ne može izdvojiti najdražu.

- Sve su mi popevke jednako drage, no svaka od njih je najljepša kad je otpjevana iz srca.

U svom dugogodišnjem predanom radu kao predsjednica KUD-a, uživala je podršku svih članova, a što je najvažnije potporu supruga Slavka i kćeri Liljane i Mirjane, koji su uvijek imali razumijevanja za njezina izbivanja iz kuće zbog nastupa ili organizacije događaja vezanih za rad KUD-a.

- Sve se stigne kad se hoće. Zadovoljstvo i ljubav prema onome što radiš ključ je uspjeha, kaže Verica.