Pozornica 30.11.2019. 08:15.

Putovanje kroz sedam desetljeća

70. obljetnica djelovanja Kulturno-umjetničke udruge Veseli Međimurci

U izložbenom salonu Muzeja Međimurja svečano je otvorena izložba Kroz 70 godina, posvećena 70. obljetnici djelovanja Kulturno-umjetničke udruge Veseli Međimurci iz Čakovca. Tih sedam desetljeća prikazano je s više od stotinu izložaka, dokumenata, fotografija, isječaka iz novina, nošnji i drugih predmeta iz fundusa Udruge. No, dio postava pripada i fundusu Muzeja, što je ostavština pokojnog Matije Grabrovića, osnivača i dugogodišnjeg voditelja Veselih Međimuraca, istaknula je ravnateljica Muzeja Maša Hrustek-Sobočan. Predsjednik Udruge Nikola Kotur zahvalio je svima koji su pomogli u pripremi izlobže, među kojima i Jeleni Tyran,  autorici i urednici prateće publikacije, danas voditeljici kulturnih djelatnosti u Hrvatskom centru u Beču, ali dugogodišnjoj članici Veselih Međimurca.

- Osnovana je 1949. godine kao folklorna sekcija u MTČ-u pod vodstvom Matije Grabrovića, i prvi su joj članovi bili radnici tvornice, tek nekoliko vanjskih. Od 1968. društvo nosi ime KUD „Veseli Međimurci”, ali nastavlja djelovati unutar MTČ-a do 1978. godine, kada se izdvaja, a dvije godine kasnije i registrira kao Omladinsko kulturno umjetničko društvo „Veseli Međimurci”. Starom imenu vraća se 1998. godine i pod njim djeluje do danas. Ovom izložbom željeli smo pokazati da ono što radimo ima smisao, vrijednost, a nadamo se i budućnost, rekla je J. Tyran, zahvalivši i drugim, „folklornim” roditeljima Gordani i Željku Kolariću kao i predsjedniku udruge Nikoli Koturu i mnogim drugima.

Izložba će biti otvorena do 17. siječnja i prva je među manifestacijama posvećenim jubileju. U subotu, 30. studenoga u Centru za kulturu u Čakovcu održat će se središnja proslava, a 7. prosinca Ženska vokalna skupina Vesele Međimurke slavi svoj jubilej, deset godina djelovanja, obilježit će koncertom u  Scheierovoj zgradi u Čakovcu.